Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunţat că va fi majorat punctul pe serviciu medical în ambulatoriul de specialitate de la 5 lei cât este în prezent, la 6,4 lei de la 1 august şi la 8 lei de la 1 ianuarie 2026. El a mai anunţat că programul în ambulatoriul de specialitate din spitalele publice trebuie să crească până la ora 20. De asemenea, Rogobete a mai transmis că toţi medicii din spital vor fi obligaţi să asigure ore în ambulatoriul de specialitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Nu putem dezvolta ambulatoriul de specialitate şi spitalizarea de zi fără a plăti şi fără a deconta corect serviciile din ambulatoriul de specialitate. Din acest motiv vom majora punctul pe serviciu medical în ambulatoriu clinic de specialitate de la o valoare de 5 lei, cât este astăzi neactualizată de peste 10 ani,  la 6,5 lei de la 1 august şi la 8 lei de la 1 ianuarie Acest lucru va duce la creşterea, sperăm noi semnificativă a numărului de intervenţii, de diagnostic şi de tratament care se vor efectua în ambulatoriul de specialitate”, a declarat ministrul Sănătăţii, luni, într-o conferinţă de presă.

El a mai precizat că doreşte ca programul ambulatoriului de specialitate să crească până la ora 20.

”Am spus încă din prima săptămână de la preluarea mandatului că programul în ambulatoriul de specialitate din spitalele publice trebuie crescut până la ora 8 seara. De ce? Câţi dintre dumneavoastră puteţi merge la spital la ora 12 pentru o non-urgenţă? Câţi dintre oamenii care muncesc până la ora 5 sau până la ora 6 pot să meargă pentru un EKG sau pentru o ecografie la ora 12 sau la ora 1? La un spital public. Răspunsul este foarte puţini către deloc. Din acest motiv, procentul de pacienţi care nu apelează la serviciul de ambulatoriu din spitalul public este foarte mic, pentru că accesibilitatea este redusă. Am fost evident, criticat pentru această măsură, spunându-mi se că medicii din spital nu pot face ore în ambulatoriul de specialitate pentru că reglementările Casei sunt birocratice, sunt stricte, pentru că nu sunt suficienţi medici, pentru că nu toţi au contract cu ambulatorul şi aşa mai departe”, a declarat Alexandru Rogobete.

El a adăugat că toţi medicii din cadrul spitalelor publice trebuie să facă consultaţii în ambulatoriu.

”Venim cu o măsură foarte simplă. Flexibilizarea accesului medicilor din secţiile spitalului la activitatea din ambulatoriul integrat de la nivelul spitalelor publice prin adoptarea unui model de organizare în care toţi medici din secţiile spitalului, indiferent de titulatura didactică, în funcţie de disponibilitatea zilnică şi de dinamica activităţii clinice, să poată efectua consultaţii ambulatorii fără a fi condiţionat de un program prestabilit de ore. Practic, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va retrage această birocraţie, în care medicii trebuie să-şi anunţe pe intervale orare programul în ambulatoriu şi vom lăsa la latitudinea managerilor spitalelor şi a şefilor de secţie să îşi organizeze activitatea în ambulatoriul de specialitate cu menţiunea că tot personalul medical angajat într-un spital public, indiferent de titulatura didactică, va fi obligat, prin rotaţie evident, să asigure ore în ambulatoriul de specialitate”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.