Până acum se ştia că doar cinci persoane s-au vindecat de infecţia cu HIV în întreaga lume, toate în urma unui transplant de măduvă osoasă. Un al şaselea caz a fost prezentat joi la conferinţa anuală a Societăţii Internaţionale a SIDA (IAS), organizată la Brisbane, Australia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Pacientul din Geneva”, aşa cum a fost numit după oraşul elveţian în care a fost tratat, a înregistrat remisie completă a bolii după ce a primit un transplant de măduvă osoasă în 2018 ca tratament pentru o formă agresivă de leucemie.

Bărbatul, diagnosticat cu infecţie HIV încă din 1990, a încetat să ia tratament ARV în noiembrie 2021, la recomandarea medicilor.

Ulterior, la 20 de luni după ce bărbatul a încetat să mai ia tratament antiretroviral (ARV), medicii de la Spitalul Universitar din Geneva nu au mai detectat deloc virusul HIV în organismul pacientului.

Datele prezentate de un grup de medici din Elveţia şi Franţa, într-un comunicat de presă citat de swissinfo.ch.

Cele cinci cazuri anterioare au fost semnalate la Berlin, Londra, Düsseldorf, New York şi “Oraşul Speranţei” din California.

CAZ UNIC

Totuşi, pacientul din Geneva se deosebeşte de cele cinci cazuri anterioare de remisie a infecţiei cu HIV.

În cele cinci cazuri de până acum, pacienţii au primit transplant de măduvă osoasă de la donatori care aveau o mutaţie genetică rară a genei CCR5, numită CCR5 delta 32, care conferă celulelor umane rezistenţă naturală la HIV.

Însă pacientul de la Geneva este un caz unic, deoarece a primit transplant de la un donator care nu avea mutaţia CCR5 delta 32.

Cu toate acestea, virusul a rămas nedetectabil timp de 20 de luni după încetarea tratamentului ARV, au precizat medicii.

Aceştia au menţionat că nu pot exclude complet o revenire a virusului la pacient, însă consideră în acest moment că este vorba de o remisie pe termen lung a HIV. Pacientul va continua să fie monitorizat atent în următoarele luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.