Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a afirmat că vor fi luate măsuri pentru stoparea fenomenului internărilor fictive, iar în cazul medicului care va face acest lucru va înceta contractul de muncă. De asemenea, şeful de secţie va fi pedepsit prin încetarea contractului de administrare. Ministrului mai anunţă şi noi indicatori pentru evaluarea managerilor de spital, adaptaţi la anul 2025.
Rogobete a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că sunt unităţi sanitare în România în care managementul lipseşte cu desăvârşire.
”Am spus ca să fii manager într-un spital public nu este un privilegiu, ci este o responsabilitate şi una foarte mare. Există în România manageri care au dovedit că se poate şi jos pălăria în faţa acestora. Dar există şi unităţi sanitare în care managementul lipseşte cu desăvârşire. Motiv pentru care venim cu o nouă măsură destul de rigidă, dar fermă, prin care evaluarea managerilor pe baza indicatorilor asumaţi prin proiectul de management, care devine anexă la contract şi pe baza altor indicator nenegociaţi, stabiliţi prin ordin al ministrului Sănătăţii suplimentar faţă de indicatorii pe care aceştia îi semnează atunci când semnează contractul de management cu autoritatea locală, în cazul spitalelor care se află în subordinea autorităţilor locale, respectiv cu Ministerului Sănătăţii”, a afirmat Alexandru Rogobete.
El a precizat că indicatorii pentru evaluarea unui manager de spital nu au mai fost actualizaţi din 2007.
”Există indicatori de evaluare pentru managerii unităţilor sanitare, indiferent de subordonarea spitalului, care nu au fost actualizaţi din 2007. Suntem în 2025. Noi nu punctăm şi nu premiem, în ghilimele, managerii care aduc în spitalul lor fonduri europene. Noi nu ţinem cont de implicarea acestor manageri în atragerea resurselor umane în spitalul respectiv, nu ţinem în cont de calitatea şi de diversificarea actului medical pe care aceşti manageri îl prestează pentru spitalul respectiv. Din acest motiv, din această cauză, managerii nu sunt stimulaţi să facă performanţă, pentru că indiferent dacă fac sau nu, la finalul anului evaluarea arată la fel”, a precizat ministrul Sănătăţii.
El a adăugat că vor fi adăugaţi noi indicatori pentru managerii de unităţi medicale.
”Ce ne dorim prin această măsură este ca pe lângă indicatorii pe care îi au deja, prin ordin al ministrului Sănătăţii să adăugăm indicatori adaptaţi anului 2025 şi adaptaţi nevoilor reale de evaluare a unui manager de spital. Sigur că şeful de secţie este un mic manager în unitatea sanitară, este managerul echipei din specialitatea respectivă. Astăzi nu există criterii minimale de concurs pentru ocuparea unui post de şef de secţie. La fel cum nimeni nu evaluează performanţa şefului de secţie dintr-o unitate sanitară. Vom introduce, de asemenea la pachet cu indicatorii de performanţă pentru manageri şi indicatori de valoare şi de performanţă pentru şefii de secţie care trebuie să îşi asume responsabilitatea performanţei echipei pe care o coordonează”, a transmis Robogete.
El a anunţat şi măsurile luate pentru stoparea internărilor fictive.
”Am discutat despre internarea fictivă, venim cu o măsură fermă, discutată cu oamenii de bună credinţă din sistemul de sănătate şi aici mă refer la şefi de secţie, la managerii, la profesori şi aşa mai departe şi anume sancţionarea administrativă a internărilor fictive cu încetarea contractului de administrare al şefului de secţie şi cu încetarea contractului de muncă al medicului care internează fictiv un pacient într-un spital public”, a afirmat Alexandru Rogobete.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.