Doctorul Elena Popovici, medic primar Hematologie la Spitalul Colţea din Capitală, a atras atenţia că fumatul poate fi un factor pentru apariţia cancerelor hematologice. Medicul a explicat şi că, după pandemia de Covid, foarte mulţi pacienţi s-au prezentat la medic cu cancere în stadii avansate, ei amânând vizita la medic de frica virusului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spitalul Colţea din Capitală a aniversat 30 de ani de Hematologie şi 10 ani de transplant de celule stem.

”Am marcat 30 de ani de Hematologie, o specialitate frumoasă în care ne ocupăm de bolnavi cu hematologii severe, nişte oameni profund bolnavi. (...) Spitalul Colţea tratează aproape eminamente boli oncologice, hematooncologice, dar fără a minimaliza secţiile care sunt extrem de utile şi de care ne ajutăm tot timpul. Există Secţii de Chirurgie preţioase tocmai pentru că ele pot diagnostica cancerul prin intervenţiile chirurgicale, cancerele pe care le tratăm noi şi pe care le tratează colegii de la Oncologie, apoi Secţia de ORL, Secţia de Boli Interne, Secţia de Radioterapie, Secţia ATI”, a declarat medicul Elena Popovici, la Medika TV, marţi seară.

Întrebată cum ajung pacienţii la Spitalul Colţea, Elena Popovici a precizat că un rol important îl are medicul chirurg.

”Nu există diagnostic fără chirurg (...) Se fac teste speciale pentru a se pune un diagnostic final. Fără colegii noştri chirurgi, care fac nişte intervenţii de mare clasă şi fineţe, nu cred că putem vorbi de diagnostic în hematologie. Dar sunt şi situaţii în care nu avem nevoie de chirurgi şi pacientul poate merge către medicul de familie simţindu-se poate slăbit, poate remarcând apariţia unor ganglioni, se fac nişte analize de rutină. Leucemia acută se poate diagnostica prezentând o hemoleucogramă care este una dintre cele mai elementare analize de sânge pe care le facem”, a mai explicat Popovici.

Medicul a subliniat că, pe timpul pandemiei de Covid, tot mai puţini pacienţi s-au prezentat la spital, de frica virusului, iar după pandemie au fost multe cancere depistate în stadii avansate.

”Foarte mulţi pacienţi au amânat venirea la spital şi atunci diagnosticul a fost amânat şi asta nu a fost de ajutor pacientului. Asta a făcut ca ulterior pacienţii să fie diagnosticaţi în stadii avansate de boală. Dacă poate şansa ar fi fost de a prinde pacientul într-un stadiu precoce, tărăgănarea prezentării la spital a făcut ca acesta să fie diagnosticat într-un stadiu avansat al bolii. Aş zice că nişte zeci de pacienţi s-au aflat în această situaţie”, a mai spus Elena Popovici.

Întrebată, de asemenea, ce anume provoacă aceste cancere, Elena Popovici a spus că unul dintre factori este fumatul.

”În zilele noastre, cred că un factor aparent banal pentru apariţia cancerelor hematologice ar fi fumatul. Sunt mulţi pacienţi care sunt fumători şi le este greu să renunţe. Este bine să renunţe oricând de fumat, evident ar fi bine să nu ne apucăm niciodată. Un alt context ar fi expunerea la noxe, cum ar fi locul de muncă în domeniul toxic. Un alt context ar fi expunerea la radiaţii” a precizat Elena Popovici.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.