Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer la om. Simptomele apar rareori la timp, astfel încât este adesea diagnosticat doar într-un stadiu avansat, ceea ce înseamnă că prognosticul şi ratele de supravieţuire sunt slabe. Combinat cu factorii legaţi de stilul de viaţă, se estimează că, până în 2030, cancerul pancreatic va depăşi cancerul colorectal, de sân şi de prostată şi va deveni a doua cauză principală a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prognosticul sumbru al cancerului pancreatic este legat de prezenţa unei populaţii de celule numite celule stem asemănătoare cancerului (CSC).

S-a demonstrat că acestea cresc rezistenţa la chimioterapie, astfel încât anihilarea CSC-urilor a apărut ca un obiectiv esenţial al tratamentului cancerului pancreatic.

Însă procesele care stau la baza CSC-urilor sunt insuficient de bine cunoscute.

Acum cercetătorii au descoperit o proteină care blochează creşterea celulelor stem asemănătoare celulelor canceroase, ca posibil tratament pentru cancerul pancreatic.

Echipa de la NDORMS, divizia medicală a universităţii Oxford, din Anglia, a emis ipoteza că proteinele epigenetice – care mediază semnalele epigenetice – sunt esenţiale pentru a menţine proprietăţile de rezistenţă ale acestor CSC.

Cercetătorii de la Oxford au început să caute ţinte şi au identificat proteina BRD9 ca fiind un reglator al comportamentului CSC, ceea ce o face o ţintă terapeutică atractivă pentru eliminarea specifică a CSC în cancerul pancreatic.

„Am căutat potenţiale ţinte care să regleze caracteristicile acestor CSC”, a declarat Siim Pauklin, bursier la NDORMS.

Printr-un proces de screening echipa a identificat proteina BRD9 şi a descoperit că inhibarea acestei proteine reduce semnificativ auto-reînnoirea CSC-urilor, invazivitatea şi rezistenţa la chimioterapie.

Această descoperire ar putea deschide noi oportunităţi pentru tratamentul cancerului pancreatic.

Prin ţintirea BRD9 s-ar putea îmbunătăţi penetrarea medicamentelor pentru eliminarea celulelor stem canceroase, îmbunătăţind astfel rezultatele pacienţilor, spune echipa de la Oxford.

Publicat recent în Gastroenterology, acest studiu a descoperit o nouă ţintă potenţială pentru tratarea cancerului pancreatic.

„Prin inhibarea proteinei BRD9, am reuşit să blocăm creşterea şi invazivitatea celulelor stem canceroase, precum şi să îmbunătăţim sensibilitatea acestora la chimioterapie”, a explicat Siim.

Potrivit acestuia implicaţia acestei reuşite se referă la faptul că astfel,  poate fi vizată populaţia de celule canceroase în mare parte, dar şi CSC, ceea ce nu a fost posibil până acum.

Autorii spun că aceste descoperiri ar putea ajuta la dezvoltarea unor strategii de eliminare a CSC la pacienţii cu cancer pancreatic prin combinarea regimurilor de chimioterapie cunoscute anterior cu noua ţintă terapeutică, făcând astfel ca tratamentele să fie mai eficiente şi să crească supravieţuirea pacienţilor cu cancer pancreatic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.