Cercetătorii americani au descoperit că un consum de THC (delta-9-tetrahidrocannabinol) – un compus chimic natural, din clasa canabinoizilor plantei Cannabis – în timpul sarcinii poate duce la modificări genetice în timpul creşterii copilului în uter, modificări care sunt în concordanţă cu cele observate la persoanele cu tulburări din spectrul autist şi cu deficit de atenţie şi hiperactivitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noile descoperiri, publicate săptămâna trecută, în Clinical Epigenetics, provin din experimentele efectuate pe primate neumane de către cercetătorii de la Universitatea pentru Sănătate şi Ştiinţă din Oregon (OHSU).

Cercetătorii au administrat primatelor gestante produse comestibile cu THC, ingredientul psihoactiv din marijuana şi produsele din canabis.

Aceştia au observat că, în locurile în care marijuana şi produsele cu THC sunt legale, lucrătorii din dispensarele medicale recomandă adesea produsele femeilor însărcinate pentru a atenua greaţa.

„Canabisul este unul dintre cele mai frecvent utilizate droguri şi este disponibil pe scară largă în întreaga ţară, astfel încât există o percepţie comună că este complet sigur de utilizat”, a declarat autorul principal al studiului, Lyndsey Shorey-Kendrick, doctor în biologie computaţională la Centrul Naţional de Cercetare a Primatelor al OHSU.

„În realitate, canabisul prezintă încă multe riscuri pentru sănătate pentru anumite populaţii, inclusiv pentru femeile care sunt însărcinate. Dacă suntem capabili să înţelegem mai bine impactul, putem comunica mai eficient riscurile pacienţilor şi putem sprijini obiceiurile mai sigure în perioada prenatală vulnerabilă”, a precizat ea.

În articolul lor, cercetătorii au remarcat că studiile anterioare au asociat consumul de canabis matern cu un risc crescut de naştere prematură, de naştere a unui copil mort şi de greutate mică la naştere. Studiile efectuate pe şoareci au arătat că expunerea a crescut anxietatea şi a alterat ADN-ul creierului la puii de şoarece.

Cercetările anterioare au arătat, de asemenea, asocieri între consumul matern de canabis şi tulburarea de spectru autist, ADHD, dizabilitatea intelectuală şi tulburările de învăţare, precum şi alte tulburări neuropsihiatrice, au scris aceştia.

Acest ultim studiu a urmărit să înţeleagă modul în care THC modifică genele în timpul dezvoltării fetale.

Cercetătorii au administrat unui grup de cinci maimuţe de cercetare însărcinate un comestibil zilnic cu THC pe toată durata sarcinii, iar un alt grup de cinci maimuţe însărcinate a primit un placebo.

Maimuţele au născut prin cezariană, iar în timpul naşterii au fost prelevate probe de ţesut din cinci locuri: placenta, un plămân, două zone din creier şi inimă.

Ei au descoperit că expunerea la THC a avut un impact asupra expresiei genelor în toate cele cinci tipuri de ţesuturi, în special în placentă.

Ţesutul placentei din grupul THC a prezentat, de asemenea, asemănări cu probele de placentă umană studiate anterior, care proveneau de la mame ai căror copii au fost diagnosticaţi ulterior cu autism.

Primatele folosite în cercetare, numite macaci rhesus, au un ADN care este 93% similar cu cel al oamenilor şi au fost folosite pentru a dezvolta unele dintre cele mai mari progrese medicale pentru oameni din lume, inclusiv vaccinuri şi tratamente de reproducere, potrivit rezumatelor de la Universitatea Washington din St. Louis, şi Universitatea din Wisconsin.

„Nu este o practică obişnuită ca furnizorii să discute despre consumul de canabis cu pacientele care sunt însărcinate sau care încearcă să conceapă”, a declarat cercetătorul şi profesorul asociat de obstetrică şi ginecologie de la facultatea de medicină OHSU, dr. Jamie Lo,  într-un comunicat.

Autorii avertizează asupra riscurilor consumului de canabis în perioada de preconcepţie şi prenatală, pentru a îmbunătăţi sănătatea copiilor pe termen lung.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.