O echipă de oameni de ştiinţă condusă de Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU), din Singapore, a descoperit că un medicament existent, autorizat şi în Uniunea Europeană pentru tratamentul pacienţilor cu leucemie, ar putea fi reproiectat pentru a viza un subset de cancere care, în prezent, nu dispune de opţiuni de tratament ţintit şi care este adesea asociat cu rezultate slabe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest subgrup de cancere reprezintă 15 % din toate tipurile de cancer şi este deosebit de răspândit în special în cazul tumorilor agresive, cum ar fi osteosarcomul (tumoare osoasă) şi glioblastomul (tumoare cerebrală).

Aceste celule canceroase „rămân nemuritoare” prin intermediul unui mecanism de alungire alternativă a telomerilor (ALT), însă echipa a demonstrat că ponatinib, un medicament autorizat şi în UE împotriva leucemiei, blochează etape-cheie din mecanismul ALT care duce la eşecul acestuia.

Raportându-şi constatările pe baza experimentelor de laborator şi a studiilor preclinice pe animale, oamenii de ştiinţă au descoperit că medicamentul a ajutat la reducerea tumorilor osoase (un tip de cancer ALT) fără a provoca pierderea în greutate, un efect secundar comun asociat cu medicamentele pentru cancer.

La şoarecii cu tumori tratate cu ponatinib, aceştia au constatat o reducere a unui biomarker pentru cancerul ALT în comparaţie cu şoarecii netrataţi.

Descoperirile sunt publicate în revista ştiinţifică Nature Communications.

În urma descoperirilor, cercetătorii spun că sunt la un pas de a dezvolta o opţiune terapeutică ţintite pentru cancerele ALT, pentru care nu există până în prezent tratamente ţintite aprobate clinic.

„O caracteristică proeminentă a cancerului este capacitatea sa de a se sustrage morţii celulare şi de a dobândi o replicare nedeterminată – cu alte cuvinte, de a rămâne nemuritor – ceea ce poate face prin mecanismul de prelungire alternativă a telomerilor (ALT). În timp ce o parte considerabilă a celulelor canceroase depinde de acest mecanism, nu există nicio terapie ţintită aprobată clinic”, a declarat dr. Maya Jeitany, conducătorul studiului şi cercetător principal la facultatea de ştiinţe biologice a NTU.

„Prin intermediul studiului nostru, am identificat o nouă cale de semnalizare în mecanismul ALT şi am arătat că ponatinib, medicamentul aprobat de EMA şi FDA, inhibă această cale şi este excepţional de promiţător în stoparea creşterii celulelor canceroase ALT. Descoperirile noastre ar putea oferi o nouă direcţie pentru tratamentul cancerelor ALT prin reconfigurarea pentru aceste tipuri de tumori a unui medicament aprobat”, a explicat medicul-cercetător.

Comentând în calitate de expert independent, profesorul asistent Valerie Yang, oncolog medical în cadrul Departamentului de Limfom şi Sarcom de la Centrul Naţional de Cancer din Singapore, a explicat faptul că, „sarcoamele şi glioblastoamele sunt ambele cancere foarte complexe, mai răspândite la tineri şi care, în prezent, au opţiuni de tratament limitate. Identificarea unui medicament aprobat şi care poate fi reprofilat pentru a viza ALT, un călcâi al lui Ahile în aceste cancere, este foarte importantă”.

Cum se replică şi se dezvoltă celulele canceroase

Telomerii sunt „capacele” protectoare de la vârful fiecărui cromozom, care poartă ADN-ul uman. La fiecare diviziune celulară, o bucată din telomeri este tăiată în mod natural, până când aceştia devin prea scurţi, ceea ce duce la moartea celulelor.

Majoritatea celulelor canceroase ocolesc acest proces prin activarea unei enzime numite telomerază, care prelungeşte telomerii, astfel încât celulele se pot replica la nesfârşit.

Cu toate acestea, aproximativ 15% dintre celulele canceroase îşi prelungesc telomerii prin căi alternative, în loc să activeze telomeraza. Acest mecanism este cunoscut sub numele de alungirea alternativă a telomerilor (ALT).

Până în prezent, nu există niciun tratament ţintit aprobat clinic pentru cancerele ALT.

În plus, multe cancere ALT, cum ar fi osteosarcomul şi glioblastomul, prezintă rezistenţă la chimioterapie, ceea ce subliniază necesitatea unei forme de tratament mai bine ţintite.

Medicamentul afectează telomerii din celulele canceroase ALT

Prin intermediul screeningului de medicamente de mare capacitate – un proces de examinare a unui număr mare de compuşi biologici sau farmacologici relevanţi – şi prin testarea ulterioară a compuşilor preselectaţi, oamenii de ştiinţă au descoperit că ponatinib, un medicament aprobat pentru un tip de cancer al măduvei osoase, poate distruge eficient celulele canceroase ALT.

Atunci când celulele de osteosarcom şi liposarcom (o tumoră care se dezvoltă în ţesuturile grase) au fost tratate cu ponatinib, oamenii de ştiinţă au descoperit că medicamentul a dus la deteriorarea ADN-ului, la disfuncţionalitatea telomerilor şi a declanşat senescenţa, un proces în care celula încetează să se mai dividă.

Important este că sinteza telomerilor din celule a scăzut, de asemenea, după 18-20 de ore de tratament cu medicamentul.

Studiile preclinice efectuate pe şoareci care au primit transplanturi de celule umane de cancer osos au validat şi mai mult potenţialul acestui medicament.

Tratamentul a redus dimensiunile tumorilor fără să afecteze greutatea corporală a şoarecilor, un efect secundar frecvent asociat cu tratamentele împotriva cancerului.

La şoarecii cu tumori tratate cu ponatinib, s-a înregistrat, de asemenea, o reducere a unui biomarker pentru cancerul ALT în comparaţie cu şoarecii netrataţi – un indicator că medicamentul a fost eficient în inhibarea creşterii cancerului ALT.

Oamenii de ştiinţă au efectuat teste suplimentare pentru a identifica modul de acţiune al medicamentului asupra telomerilor din celulele canceroase ALT şi au identificat o cale de semnalizare (o serie de reacţii chimice în care un grup de molecule dintr-o celulă lucrează împreună pentru a controla o funcţie celulară) care ar putea fi responsabilă pentru efectul medicamentului asupra ALT.

Cercetătorii studiază în continuare modul în care acest medicament afectează telomerii pentru a înţelege mai bine calea de semnalizare pe care au identificat-o.

De asemenea, aceştia evaluează potenţiale combinaţii de tratamente medicamentoase bazate pe acest medicament pentru cancerele ALT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.