Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti demarează Campania ”Alege să previi cancerul! Vaccinează-te Anti-HPV!”, iar pacientele care doresc să participe la acest eveniment vor avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie pentru a fi consultate şi vor beneficia de o reţetă pentru vaccin împotriva HPV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În Romania, în fiecare zi, 9 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi 6 femei mor din cauza cancerului uterin. România are cea mai mare incidenţă a Cancerului de Col Uterin din UE şi cea mai mare mortalitate prin Cancerul de Col Uterin din UE. Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV).  Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp şi tratată corespunzător”, transmit, vineri, reprezentanţii Spitalului Universitar Bucureşti.

Aceştia anunţă că demarează campania ”Alege să previi cancerul! Vaccinează-te Anti-HPV!”, iar pacientele se pot prezenta la spital cu bilet de trimitere de la medicul de familie către medicul ginecolog din Ambulatoriul S.U.U.B, unde pot fi consultate şi vor beneficia de o reţetă pentru vaccin împotriva HPV (femeile cu vârste între 19 şi 45 de ani au vaccinare anti-HPV în regim compensat 50%).  

Pe baza reţetei, pacienta îşi va putea procura vaccinul cu care apoi se prezintă la cabinetul de vaccinare din Ambulatoriul SUUB, i se administrează doza şi este introdusă în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV).

"În luna martie am decis să venim în sprijinul acelora care vor să se vaccineze anti-HPV şi să le oferim posibilitatea să fie consultate şi vaccinate în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. În această campanie sunt implicaţi atât medici ginecologi, cât şi specialişti în dermatovenerologie şi infecţionişti, pentru că punem pacienţii noştri pe primul loc şi împreună luptăm împotriva cancerului!”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB.

”Vaccinare anti- HPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva leziunilor precanceroase de col uterin, cancerului de col uterin  şi poate oferi protecţie şi faţă de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal şi penian . Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin screening şi vaccinare şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp şi tratată corespunzător. Noi, medicii ginecologi am tratat cazuri  grave şi foarte grave, am avut şi paciente foarte tinere cu diagnostic cancer de col uterin cărora le-am salvat viaţa, însă foarte importantă este prevenţia şi vrem, ca de Mărţişor, să le readucem aminte doamnelor şi domnişoarelor că sănătatea este mai presus decât orice: mamă sănătosă, copil sănătos, familie sănătoasă”, a precizat prof. univ. dr. Monica Mihaela Cîrstoiu, şef Clinica Obstetrică-Ginecologie din cadrul SUUB.

Potrivit datelor transmise de medici, cancerul de col uterin este determinat în aproximativ 85% din cazuri de 2 serotipuri HPV înalt oncogene. 

Sunt recomandate: efectuarea periodică a testelor Babeş-Papanicolau, începând cu vârsta de 21 de ani, testare HPV, cotestarea şi vaccinarea anti HPV.

”Infecţia HPV reprezintă una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală. Este important de reţinut că anumite genotipuri oncogene de HPV pot evolua latent şi pot conduce în timp la apariţia cancerului. Vaccinarea nu asigură regresia leziunilor deja instalate, dar previne infecţia cu noi genotipuri oncogene cuprinse în vaccin. În plus, vaccinul conferă o protecţie adecvată şi în cazul pacientelor cu vârste între 19-45 de ani, astfel încât sperăm ca prin Campania demarată să acordăm atât posibilitatea vaccinării, cât şi oportunitate unui screening ginecologic”, a declarat Diana Iacob, medic specialist în boli infecţioase.

Vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete şi băieţi cu vârste între 11 şi <19 ani. Femeile cu vârste între 19 şi 45 de ani pot beneficia de vaccinare anti-HPV în regim compensat 50%.

Potrivit datelor transmise de spital, în perioada 2019-2023, la SUUB au fost 371 cazuri de cancer de col diagnosticate, media de vârstă a pacientelor fiind de 53 ani. Cea mai tânără pacientă a avut 21 de ani. 10% dintre cazurile de la SUUB au fost cazuri terminale cu hemoragie excesivă pe cale vaginală, ameninţătoare de viaţă, manageriate prin embolizare vasculară în scop hemostatic.

Persoanele sub 15 ani ar trebui să primească 2 doze, la interval de cel puţin 6 luni; Persoanele de peste 15 ani ar trebui să primească 3 doze timp de 6 luni. Nu se recomandă vaccinarea anti-HPV la gravide, fiind necesare studii adiţionale asupra siguranţei pentru această categorie de paciente.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.