Organizaţia "Salvaţi Copiii" solicită autorităţilor să ia măsuri urgente privind abandonul şcolar, în creştere alarmantă, în condiţiile în care România rămâne printre ţările situate pe primele locuri din Europa la acest capitol, cu un procent de 12,1.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Referindu-ne doar la abandonul şcolar, dacă în anul şcolar 2013-2014, 25.891 de copii au abandonat învăţământul primar şi gimnazial, în anul şcolar următor (2014 – 2015), pentru care există statistici INS disponibile, numărul a crescut la  34.293. Acestora li se adaugă 27.225 de elevi care au părăsit învăţământul liceal şi profesional (comparativ cu 23.290 în anul şcolar precedent). De Ziua Internaţională a Educaţiei, Organizaţia Salvaţi Copiii România face apel către autorităţi să asume ca prioritate a agendei guvernamentale educaţia şi dreptul fiecărui copil de a rămâne în şcoală, prin garantarea programului ”Şcoala după Şcoală” în fiecare unitate de învăţământ, astfel încât abandonul şcolar să poată fi corectat, înainte de a deveni cronic şi cu efecte dezastruoase pentru întreaga societate", afirmă organizaţia.

Statisticile arată că, în perioada 2013-2015, numărul copiilor (7 – 17 ani) aflaţi în afara şcolii a crescut constant (de la 241.553 în 2013, la 272.121 în 2014 şi la 282.017 în 2015). Ceea ce este cu atât mai grav este că, la nivelul anului 2015, aproape o treime dintre copiii în afara şcolii erau copii care aveau vârsta învăţământului primar (79.565 de copii cu vârsta,între 7 şi 10 ani).

În Europa, ţara noastră este depăşită la numărul copiilor aflaţi în afara şcolii doar de Moldova (17,9%) şi Macedonia (13,1%), celelalte state, cu excepţia Maltei (10,4%), situându-se sub valoarea de 10 procente (Bulgaria – 8,6%, Ungaria – 5,3%, Ucraina - 2,7%, Finlanda- 2%, Spania – 0,7% etc.), potrivit raportului End of Childhood Index, al organizaţiei internaţionale Save the Children.

Accesul inegal la educaţie deschide calea unui cerc vicios, ale cărui consecinţe pe termen lung menţin copilul într-un statut social vulnerabil.

„Este deja un truism faptul că educaţia precară duce la locuri de muncă slab remunerate pentru părinţi, ceea ce face ca acei copii să crească în medii defavorizate, iar această situaţie perpetuează marginalizarea. Pentru a rupe cercul, singura soluţie este menţinerea copiilor vulnerabili în şcoală, iar efectele pozitive se vor vedea la nivelul întregii societăţi. Este în beneficiul nostru, al tuturor, să asigurăm educaţie de calitate tuturor copiilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

"Capcana pe care o deschide abandonul şcolar şi consecinţele dezastruoase pe termen lung se regăsesc în cele mai recente rezultate ale testărilor PISA:  doar 11,3% dintre copiii români proveniţi din cel mai dezavantajat sfert al populaţiei reuşesc să obţină rezultate bune (între primii 25%), în timp ce media la nivelul OCDE este de 15,3%, iar ţările aflate în topul rezultatelor PISA înregistrează procente de peste 45%", remarcă organizaţia, apreciind că "tocmai de aceea, una dintre măsurile cele mai eficiente de menţinere a copiilor vulnerabili în şcoală este programul „Şcoala după Şcoală”, prin care li se asigură asistenţă pedagogică, psihologică, dar mai ales un mediu social stabil şi în siguranţă. Impactul programului în reducerea abandonului şcolar este considerabil în şcolile din comunităţile vulnerabile, urbane sau rurale".

„De felul în care arată şcoala depinde întreaga societate. Menţinerea tuturor copiilor în sistemul de învăţământ ar trebui să fie dezideratul numărul unu al oricărei guvernări temeinice, pentru că accesul la educaţie este un drept fundamental, fără de care mecanismele unei societăţi nu funcţionează. Astăzi, când în mod simbolic este marcată Ziua Internaţională a Educaţiei, facem apel la guvernanţi să nu mai întârzie în luarea unor măsuri imediate care să corecteze abandonul şcolar atât de grav”, a adăugat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv Salvaţi Copiii România.

Din experienţa Organizaţiei Salvaţi Copiii, integrarea în programul Şcoala după Şcoală are un impact pozitiv clar asupra succesului şcolar al copiilor: 92% dintre cei peste 1.700 de copii beneficiari ai programului Şcoala după Şcoală derulat de Salvaţi Copiii au înregistrat progrese şcolare faţă de situaţia anterioară participării la program, 45% dintre copiii beneficiari au înregistrat rezultate şcolare bune şi foarte bune, iar 22% dintre ei au obţinut premii şcolare.

"Cu toate acestea, îngrijorător este faptul că, doar la nivelul municipiului Bucureşti, în luna iulie 2017, a fost propusă avizarea programului Şcoală după Şcoală pentru 86 de şcoli, reprezentând 43% din numărul total de şcoli din Bucureşti în care se organizează învăţământul primar şi gimnazial (200), conform datelor de la ISMB", conchide "Salvaţi Copiii".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.