Salvamarii din Mamaia şi Constanţa nu au ieşit pe plajă de la 1 iunie, când începe sezonul de îmbăiere, deoarece nu au fost finalizate toate formalităţile legale, ei spunând însă că sunt pregătiţi să o facă imediat după ce procedurile necesare vor fi încheiate, atunci când îşi vor lua în primire posturile. Potrivit Primăriei Constanţa, procedura de licitaţie pentru achiziţia serviciului de salvamar şi prim-ajutor pentru plajele din Constanţa şi Mamaia a fost încheiată. Primarul Decebal Făgădău spune că acesta este primul an în care procedurile de achiziţie se derulează conform noii legii, o procedură care din punct de vedere al autorităţilor locale este mai laborioasă, mai lungă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Constanţa, în urma încheierii procedurii de licitaţie pentru achiziţia serviciului de salvamar şi prim-ajutor pentru plajele din Constanţa şi Mamaia a fost desemnată câştigătoare Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din Românie, cea care s-a ocupat de acest serviciu şi în ultimii ani.

Cu toate acestea, mai trebuie semnat contractul între Primărie şi ANSPSR, după care salvamarii pot intra pe plaje.

Valoarea acestui contract este de aproximativ 2,6 milioane de lei, iar pentru prima oară vor fi asigurate serviciile de salvamari şi în extrasezon, spun reprezentanţii Primăriei Constanţa.

Astfel, în perioada de sezon, lunile iunie, iulie şi august, aproximativ 90 de salvamari se vor afla pe plaje din Mamaia şi Constanţa, în capetele de sezon numărul acestora va fi mai scăzut, iar între octombrie şi aprilie vor fi 10 salvamari care vor asigura permanenţa pentru situaţiile de urgenţă, ei putând fi solicitaţi ori de câte ori este nevoie. 

Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a explicat pentru News.ro de ce s-a ajuns în această situaţie.

“Este primul an în care procedurile de achiziţie se derulează conform noii legii, o procedură care din punct de vedere al autorităţilor locale este mai laborioasă, mai lungă. În momentul de faţă, municipiul Constanţa este singurul care are asigurată procedura de achiziţie. Pe data de 29 mai am comunicat către câştigătorul procedurii de achiziţie rezultatul procedurii. acum legea prevede un termen în care dânşii trebuie să răspundă. I-am invitat să semnăm contractul", a afirmat primarul.

El a mai spus că oricât de devreme ar fi fost făcută licitaţia şi declanşate procedurile situaţia nu s-ar fi schimbat.

"Este doar o problemă legată de timp oricât de devreme am fi încercat să facem licitaţia. Gândiţi-vă când s-a aprobat bugetul naţional. La jumătatea lunii martie am aprobat bugetul, apoi, demarăm procedurile de achiziţie. O procedură de achiziţie fără cereri de clarificări este minimum 52 de zile", a mai spus Făgădău, explicând că sunt mulţi paşi care trebuie urmaţi până se ajunge la câştigătorul unei licitaţii.

Edilul a menţionat că doar Primăria Constanţa a finalizat licitaţia pentru serviciul de salvamar, din celelalte primării din judeţ unde există suprafeţe de plajă şi nu crede că este vorba despre o problemă la nivel local.

"Din ce ştiu eu, nimeni nu a încheiat contract pentru serviciul de salvamar ori nu cred că este întotdeauna o problemă la local pentru că noi suntem cei mai interesaţi să avem contractele în bună ordine", a mai spus Decebal Făgădău.

Primarul Constanţei a spus că în ultimii doi ani nu au existat persoane care au murit înecate în Mamaia şi Constanţa din rândul turiştilor şi apreciază profesionalismul salvamarilor.

Coordonatorul salvamarilor din Mamaia şi Constanţa, Gabriel Culea, a declarat corespondentului News.ro, că salvamarii nu au ieşit pe plajă de la 1 iunie deoarece nu au fost finalizate aspectele contractuale.

“Eu m-am ocupat de pregătirea salvamarilor, nu ştiu exact ce probleme au fost. Noi suntem pregătiţi şi sperăm să intrăm pe plajă de pe o zi pe alta. Aşteptăm ca aceste probleme să se rezolve cât mai repede”, a afirmat Gabriel Culea.

În minivacanţa de 1 Mai, salvamarii au fost prezenţi în mod voluntar pe plajele din Mamaia şi Constanţa, dar nu au mai făcut acest lucru şi în minivacanţa de Rusalii, sperând ca aspectele contractuale să se rezolve cât mai repede. 

Conform legislaţiei, sezonul de îmbăiere începe la 1 iunie şi se încheie la 15 septembrie.

Temperatura apei mării în această perioadă este între 18 şi 20 de grade.

În minivacanţa de Rusalii, peste 50.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoralul românesc..

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.