Romatsa, regia care are monopolul dirijării traficului aerian din România, a anunţat că dialogul dintre reprezentanţii instituţiei şi sindicate continuă în fiecare zi, având loc discuţii inclusiv sâmbătă şi duminică, iar conducerea face toate eforturile pentru a ajunge la un acord cu reprezentanţii salariaţilor în vederea anulării grevei generale anunţate pentru 30 mai şi care riscă să afecteze semnificativ traficul aerian de pe marile aeroporturi ale ţării, potrivit unui comunicat transmis duminică de Romatsa. Reprezentanţii sindicatului au precizat, pentru News.ro, că o nouă rundă de negocieri este programată pentru luni, de la ora 11.00, la Ministerul Transporturilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angajaţii Romatsa vor declanşa greva generală în 30 mai, pe termen nelimitat, începând cu ora 9.00, a anunţat joi Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR).

"Dialogul cu partenerul social, început încă din luna martie 2017,  continuă cu maxim de implicare şi responsabilitate în vederea identificăarii soluţiilor care să conducă la stingerea conflictului de muncă. În acest sens, managementul şi-a manifestat întreaga disponibilitate, prin negocieri zilnice cu partenerul social, inclusiv sâmbăta şi duminica, consemnate în procese verbale", a precizat Romatsa.

Negocierile vor continua şi luni, la Ministerul Transporturilor, iar scopul este anularea grevei.

"Conducerea Romatsa RA asigură opinia publică de faptul că se vor depune în continuare toate eforturile în vederea încheierii unui acord pentru anularea grevei propriu-zise", mai arată comunicatul Romatsa.

În 12 mai, controlorii de trafic aerian au declanşat o grevă de avertisment de două ore şi au anunţat că vor continua negocierile pentru a găsi soluţii la cele aproximativ 50 de solicitări şi a încheia contractul colectiv de muncă, astfel încât să nu se ajungă la grevă generală, care ar perturba pe termen nelimitat traficul aerian.

În lipsa unui acord, sindicatul care reprezintă interesele angajaţilor Romatsa a anunţat că în 30 mai, începând cu ora 9.00, va declanşa greva generală pe termen nelimitat.

În12 mai, după greva de averitsment, sindicaliştii au precizat că, încă din august 2016, au trimis nenumărate memorii, inclusiv către Preşedinţie, pentru a semnala problemele din sistem, cauzate de managementul defectuos, însă de atunci şi până când au anunţat că întrerup lucrul, "autorităţile au fost surde".

Directorul general al Romatsa, Valentin Cimpuieru, a declarat, după greva de avertisment, că angajaţii Romatsa nu vor intra în grevă generală, pentru că negocierile continuă.

El a susţinut că angajaţii au sprijinul Ministerului Transporturilor pentru semnarea cât mai rapidă a contractului colectiv de muncă.

Controlorii de trafic aerian au fost, în 12 mai, între orele 11.00 şi 13.00, în grevă de avertisment, nemulţumiţi că nu a fost încheiat un nou contract colectiv de muncă (CCM), deşi negocierile se poartă din februarie 2016.

Potrivit sindicatului, în grevă de avertisment au fost toţi cei 1.500 de angajaţi ai Romatsa, de la 16 turnuri de control, care dirijează zilnic aproximativ 3.000 de avioane.

În cele două ore de protest, angajaţii au asigurat, conform prevederilor legale, o treime din zborurile programate.

Reprezentanţii Aeroportului “Henri Coandă” au declarat, pentru News.ro, că nicio cursă nu a fost anulată din cauza grevei de avertisment a controlorilor de trafic, dar mai multe zboruri au avut întârzieri la plecare şi la sosire.

Aproximativ 30 de curse aeriene trebuiau să decoleze între orele 11.00 şi 13.00 de pe Aeroportul “Henri Coandă”, spre Germania, Austria, Cehia, Italia, Marea Britanie, Israel, Rurcia, Grecia şi Ungaria, Republica Moldova, precum şi spre aeroporturile din Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Tot aproximativ 30 de curse aeriene interne şi internaţionale aveau orele de aterizare pe Aeroportul “Henri Coandă” între 11.00 şi 13.00. Cursele internaţionale trebuiau să plece spre Bucureşti de pe aeroporturi din Italia, Turcia, Israel, Austria, Germania, Italia, Rusia, Elveţia, Suedia, Belgia şi Norvegia, iar zborurile interne erau pe rutele Oradea-Bucureşti şi Satu Mare - Bucureşti.

Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, a fost de 21.430 lei (aproape 5.000 euro). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.