România a realizat în 2016 cel mai mare salt pozitiv înregistrat vreodată de o ţară, de 12 locuri, în domeniul politicilor de control al consumului de tutun, ca urmare a adoptării legislaţiei de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise, ajungând pe locul 7 de pe 19, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul dat publicităţii, joi, în cadrul celei de-a 7-a Conferinţe Europene Tobacco or Health, prezintă rezultatele activităţilor de dezvoltare şi implementare de politici privind controlul consumului de tutun în 35 de ţări europene, folosind un instrument numit Scala Politicilor de Control al Consumului de Tutun.

Ţările europene au fost evaluate în privinţa măsurilor considerate a fi componente esenţiale ale unor programe cuprinzătoare de control al consumului de tutun, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Băncii Mondiale.

Potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), saltul de 12 locuri al României, de pe locul 19 în 2013 pe locul 7 în acest raport, se datorează adoptării legislaţiei de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise, adoptării Directivei Europene privind produsele din tutun, precum şi iniţierii celei mai ample dezbateri pe teme de sănătate în spaţiul public odată cu modificările legislative.

Saltul este reflectat şi în nivelul de susţinere fără precedent (85 la sută) în rândul populaţiei pentru politici de control al consumului de tutun, spun reprezentanţii MS.

România se alătură, astfel, grupului-lider al ţărilor europene care prioritizează şi acordă atenţia cuvenită luptei cu consumul de tutun ca una din dependenţele cu efecte devastatoare asupra sănătăţii publice, mai arată Ministerul Sănătăţii.

Raportul este publicat la fiecare trei ani, ultimul, cel aferent anului 2013, fiind dat publicităţii în 2014, la a şasea Conferinţă Europeană Tobacco or Health de la Istanbul.

În Raportul din 2013, România se afla pe locul 19, în scădere cu trei locuri faţă de raportul precedent. De asemenea, România era prezentată ca una dintre cele patru ţări care votase împotriva adoptării Directivei Europene privind Produsele din Tutun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.