Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a afirmat că au fost identificate unităţi sanitare în România unde din 60 de prezentări de urgenţe medicale şi chirurgicale, 50 de pacienţi au fost transferaţi în alte unităţi sanitare, deşi puteau fi operaţi în unitatea medicală unde s-au prezentat. Rogobete a explicat că acest lucru se întâmplă deoarece, în prezent, sistemul nu stimulează performanţa, şi nici unităţile sanitare municipale sau orăşeneşti să opereze pacienţii în acel spital.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”S-a tot discutat de-a lungul timpului despre aşa-numita plată pe performanţă, plată pe performanţă care există în majoritatea ţărilor Uniunii Europene, mai puţin în România, Bulgaria şi mai e o ţară. Plata pe performanţă se referă la o plată suplimentară şi practic la o stimulare, dacă se poate spune plastic aşa, a medicilor pentru a realiza intervenţii chirurgicale mai complexe în spitalul public. Am identificat unităţi sanitare în România unde, din 60 de prezentări în UPU de urgenţe medicale şi chirurgicale, 50 de pacienţi au fost transferaţi în alte unitate sanitare, deşi aceştia puteau fi rezolvaţi în unitatea sanitară unde s-au prezentat”, a declarat Alexandru Rogobete, duminică, la Antena 3 CNN.

El a explicat şi de ce se întâmplă acest lucru. 

”Pentru că sistemul în momentul de faţă nu stimulează performanţa şi nu stimulează unităţile sanitare de rang municipal sau orăşenesc să rezolve pacienţii în acea unitate sanitară şi atunci sigur că este mult mai comod, mai ales noaptea sau un weekend, să transferi un pacient într-o unitate sanitară Judeţeană de urgenţă sau cu rang de spital universitar”, a transmis ministrul Sănătăţii. 

Rogobete a precizat că nu se referă la cazurile complicate care cer o echipă medicală extinsă şi atunci transferurile sunt justificate. 

”Nu sunt absurd acum, când vorbim de complicaţii chirurgicale sau medicale grave care necesită o echipă medicală extinsă multidisciplinară sigur că transferurile sunt justificate, dar nu este justificat să transferi, de exemplu, o apendicită într-un spital universitar, mai ales dacă în spitalul în care se prezintă pacientul ai chirurg, ai sală de operaţie, ai anestezist, ai medicamente şi ai toată infrastructura necesară pentru a rezolva acest pacient”, a afirmat Rogobete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.