Patriarhia are în proprietate 10.000 de metri pătraţi pe malul râului Iordan, la graniţa Israelului cu Iordania, locul unde a fost botezat Hristos, dar pe care nu i-a mai putut folosi din cauza războiului, însă demersurile bisericeşti şi vizita preşedintelui Klaus Iohannis din acest an au ajutat la aprobarea deminării zonei şi recăpătarea bisericii româneşti, a spus, luni, superiorul Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, în cuvântul rostit la hramul bisericii de la Palatul Cotroceni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Patriarhia a cumpărat 10.000 de metri pătraţi chiar pe malul râului Iordan, unde s-a botezat Iisus. Acolo a slujit şi Sfântul Ioan Iacob. Din cauza războliului israeliano-arab din anii 1967-1970, biserica a fost grav afectată. Zona a fost închisă, fiind chiar pe graniţă. Cererile noastre s-au soldat cu eşec. Statul israelian nu dorea să deschidă acea zonă, chiar pe graniţă au fost plantate mai multe mine şi a fost interzis accesul oricărui pelerin în zonă”, a explicat părintele Teofil.

După 1970, Patriarhia a făcut  mai multe intervenţii pentru a recupera biserica românescă de la Iordan.

“În ultimul an, au fost mai multe intervenţii bisericeşti şi diplomatice, iar vizita preşedintelui nostru a ajutat ca partea israleliană să aprobe dechiderea sau pornirea proiectului de deminare a zonei”, a adăugat, în cuvântul său, rostit la slujba de la Biserica din Palatul Cotroceni, superiorul Aşezămintelor româneşti din Ţara Sfântă.

Părintele Teofil a spus că a venit în România pentru a face cunoscute proiectul de deminare a zonei şi recuperarea bisericii româneşti de la Iordan.

“Am venit în România să fac cunoscut acest proiect. Durează doi ani. Dar sunt opt biserici, inclusiv a noastră, pe acel teren de 55 de hectare, care trebuie deminat. După ce va fi curăţat pământul, ne vom putea relua biserica. Eforturile, pe de o parte bisericeşti, pe de o parte politico-diplomatice, au dat rod. Este şi dorinţa Sfântului Ioan Iacob. Este anul Sfântului pentru că în 31 decembrie a fost trecut în calendarul israelitean, primul sfânt român trecut în acest calendar”, a mai spus părintele Teofil.

El a explicat că sunt cam 3.800 de mine, iar costurile pentru a scoate o singură mină din pământ sunt de 130 de dolari.

“Fiecare mină ne-ar costa 130 de dolari. Să scoateţi măcar o mină  din pământul românesc de la Iordan, locul unde s-a botezat Hristos. Sântul Ioan Iacob să vă Binecuvânteze, dar şi mântuitorul Hristos, care a fost botezat acolo. Domnul să ne ajute”, a adăugat reprezentantul Patriarhiei la Locurile Sfinte.

Părintele Teofil a ţinut să sublinieze că minunile făcute de Hristos, dar şi de către Apostoli sunt reale, el putând vorbi ca un "trăitor”.

"Să ştiţi că minunile pe care le auziţi în Evanghelie sunt reale. De exemplu, se spune că la Adormirea Maicii Domnului, toţi apostolii lui Hristos au venit din toate colţurile lumii aduşi miraculos pe nori. De ziua Adormirii Maicii Domnului la Ierusalim nu plouă. Sunt luni întregi în care nu cade un strop de ploaie. Ei bine, în timpul Sfintei Liturghii, pe cer se adună norii, care rămân până la finalul slujbei. Aşa cum au venit Apostolii pe nori, aşa vin norii azi la Slujba Adormirii Maicii Domnului din Ierusalim”, a adăugat părintele comparând grădina Palatului Cotroceni, unde se află biserica, cu grădina Ghetsimani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.