Reprezentanţii personalului tehnic-administrativ şi suport (TESA) din domeniul sanitar afirmă că acele peste 7.000 de posturi libere în acest sistem care fuseseră blocate prin act normativ, find deblocate prin memorandumul aprobat joi, reprezintă ”o picătură într-un ocean”, având în vedere că numărul ieşirilor din sistemul TESA este mai mare decât cel al angajărilor. Sindicaliştii din acest domeniu atrag atenţia asupra faptului că primele angajări în urma deblocării posturilor se vor putea face, în fapt, abia la finalul lunii martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Angajaţii TESA din spitale atrag atenţia asupra faptului că numărul de posturi aprobate prin memorandum pentru a fi scoase la concurs reprezintă ”o picătură într-un ocean”, ei arătând că ”ieşirile din sistem într-un an sunt într-un număr foarte mare, cu mult mai mare decât al intrărilor, fapt care generează această lipsă acută de personal”.
 
”Având în vedere procedurile legale, fără de care nu se pot demara procedurile de scoatere la concurs a celor 7.603 posturi vacante care au fost deblocate prin memorandum în data de 11 ianuarie, găsim că spitalele, urmând procedurile legale de organizare a concursurilor, personalul insuficient care trebuie să întreprindă aceste proceduri undeva pe la finalul lunii martie 2024, privind optimist, se vor putea semna primele contracte de muncă cu noii salariaţi”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, vineri, de Federaţia Sănătatea.
 
Sindicatul precizează că formalităţile pentru angajări ”cad în sarcina salariaţilor compartimentelor de resurse umane şi în competenţa unor salariaţi, care la finalul anului trecut s-au văzut puşi în situaţia dificilă de a-şi modifica organigramele şi propriile state de funcţii în sensul retrogradării din funcţia de şef birou sau serviciu, rămânând totuşi cu aceleaşi sarcini şi răspunderi ale activităţii, dar cu salarii sensibil reduse”.
 
Angajaţii TESA din spitale fac, de asemenea, referire la ”condiţii insalubre şi empirice de secol 16” în sistemul sanitar.
 
”Serviciile de calitate în spitale înseamnă, pe lângă îngrijirile medicale, şi un mix de servicii conexe cum sunt serviciile de cazare, masă, asigurarea de utilităţi, comunicaţii, asigurarea funcţionalităţii instalaţiilor, inclusiv aparatura medicală şi altele. Calitate în sănătate! Este dovedit că este imposibil de oferit în condiţii insalubre şi empirice de secol 16. Personalul TESA (tehnic-administrativ şi suport) care este mai mult decât umilit salarial şi supraîncărcat cu sarcinile ce trebuie că le preia din cauza numeroaselor plecări din spitale ale colegilor, către alte domenii de activitate economică, care preţuiesc meseriile de economist, jurist, inginer, dar nu în ultimul rând al muncitorilor calificaţi electricieni, instalatori, zidari, fochişti, lăcătuşi mecanici, bucătari etc, care cu greu îi mai regăsim, chiar şi pentru unele reparaţii necesare chiar şi în domeniul personal”, se mai arată în documentul citat.
 
Sindicatul reprezentativ pentru TESA face, de asemenea, referire la ”salariaţi scârbiţi” şi ”frustraţi” în spitalele publice.
 
”Frustrarea salariaţilor TESA din sănătate este la cote maxime, pentru prima oară în cadrul luptei sindicale întâlnim, în cadrul acestui sector, salariaţi care ne transmit că sunt scârbiţi de modul cum sunt trataţi, fără excepţie, de către toate guvernele, şi vor pleca oricum din spitale, cu prima ocazie, acolo unde nu mai sunt umiliţi, salariile lor nefiind oricum motivante şi nemaiavând aşteptări sau perspectiva unor măsuri salariale reparatorii”, precizează sursa citată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.