Reprezentanta Asociaţiei Concordia, Diana Cernat, a declarat marţi despre scandalul centrelor de bătrâni că poate să se pună în papucii ministrului Budăi, dar este convinsă că nu este într-o poziţie absolut deloc confortabilă şi nici nu trebuie să fie. Aşa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple în serviciile sociale în România anului 2023, a spus aceasta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diana Cernat a declarat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, că ministrul Muncii, cu care organizaţiile non-guvernamentale s-au întâlnit în urma scandalului legat de azilele de bătrâni, a dorit un sistem de monitorizare, format din ong-uri şi funcţionari publici, pe partea de control în sistemul social.

Ea a arătat că nu e suficient acest lucru.

”Instituţiile statului deja au Inspecţia socială, un organism întreg pe partea de control. Problemele sunt mult mai ample, birocratizarea destul de mare a muncii în servicii sociale, partea de control care se realizează pe documentaţie şi mai puţin pe calitate, progame de finanţare complet netransparente, cum e şi cazul Asociaţiei care a atras fonduri pentru genul acesta de atrocităţi. Dacă nu rezolvăm aceste aspecte, controalele trimise nu vor rezolva pe termen scurt problema”, a explicat Diana Cernat. 

Despre relaţia societăţii civile cu ministrul Muncii, pe acest subiect,  reprezentanta Asociaţiei Concordia a spus: ”Nu pot să mă pun în papucii domnului ministru, sunt convinsă că nu este într-o poziţie absolut deloc confortabilă şi nici nu trebuie să fie.

”Aşa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple în serviciile sociale în România anului 2023”, a arătat ea. 

Cernat a menţionat că există o platformă a federaţiilor care lucrează în sistemul social, cu 20 sau 30 de ani de muncă calitativă şi acestea i-au spus ministrului că organizaţiile nonguvernamentale nu se pot substitui structurilor statului, atunci când vorbim de caliattea serviciilor, de control. 

Diana Cernat a mai spus că deşi aceste controale sunt importante, nu vor rezolva problema de fond a unui sector care e slab finanţat şi are o problemă şi cu birocratizarea.

”Pentru un centru de zi există 90 de documente pentru a fi la standardele minime”, a arătat ea. 

Diana Cernat a mai spus că aceste controale din ultimele zile sunt în opinia sa ”o vânătoare a vrăjioarelor”. ”Mi-aş fi dorit să văd controale în acele organziaţii sau furnizori privaţi, afaceri care sub umbrela de turism gestionează centrele rezidenţiale pentru bătrâni. Ce facem cu serviciile care există şi nici măcar nu sunt licentiate? Acelea nu sunt controlate”, a explicat reprezentanta Asociaţiei Concordia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.