Încredere în autorităţi, scepticism, teamă de atacuri teroriste sau resemnare, credinţă în soartă şi dezinteres au fost stările exprimate de trecătorii din Gara de Nord din Bucureşti, marţi, în timpul desfăşurării unui exerciţiu pentru testarea modului în care poliţiştii intervin în cazul unei alarme privind existenţa unor dispozitive explozive.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Exerciţiul a început în jurul orei 11.00, când un ofiţer din cadrul Direcţiei Poliţiei Transporturi a fost înştiinţat prin staţie că în Gara de Nord au fost amplasate două colete cu încărcături explozive, apel urmat de intervenţia autorităţilor.

După anunţul la difuzor referitor la desfăşurarea simulării, în forfota din interiorul Gării de Nord, câteva zeci de persoane tinere, dar şi în vârstă, s-au oprit curioase să urmărească exerciţiul care s-a desfăşurat pe cele două culoare aflate în zona dintre intrarea "Coloane” şi "Biroul Informaţii”.

Curiozitatea nu a fost stârnită, totuşi, tuturor trecătorilor, unii dintre aceştia supărându-se pe ofiţerii de poliţie care le împiedicau accesul pe cele două culoare. ”Dacă ar exploda coletul, v-ar răni”, i-a spus un poliţist unui pensionar în timpul fazei de cercetare a primului colet din scenariul simulării.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Alte câteva persoane au intrat în gară la începutul exerciţiului chiar din zona restricţionată. O pensionară şi-a cerut scuze, văzând poliţiştii şi jurnaliştii aflaţi la capătul culoarului, primind îngăduinţa unui ofiţer de poliţie, care a asigurat-o că ”nu e nimic”. Femeia şi-a continuat drumul grăbită, fără să se intereseze de ceea ce se petrecea în imediata apropiere.

Conform scenariului exerciţiului, intervenţia a început după un apel la 112 prin care o persoană ar fi anunţat că a depus colete suspecte cu dispozitive explozive în Gara de Nord.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), a explicat că efectuarea unui astfel de apel fals la 112 poate duce la o sancţiune contravenţională sau la deschiderea unui dosar de cercetare penală. Însă, dacă o persoană efectuează apelul pentru a anunţa că a observat un astfel de colet, nu riscă aceste consecinţe.

”În 2014 am avut 20 de astfel de apeluri la 112 care nu s-au concretizat. Acest număr este în scădere. Anul acesta până în prezent au fost numai 4 astfel de apeluri la 112”, a precizat el.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Între cei care au urmărit exerciţiul s-au aflat şi persoane care au venit în Gara de Nord special pentru a vedea simularea.

”Am venit special să îl urmărim. Sunt inginer, am venit pentru că le apreciez foarte mult munca (poliţiştilor, n.r.). La prima suspiciune ar trebui evacuat, dar ei nu au greşit astăzi, acesta este un exerciţiu. Nu trăiesc cu teamă de vreaun atac terorist, am încredere în serviciile noastre”, a spus pe un ton categoric o tânără însoţită de partenerul ei, care urmărea cu atenţie exerciţiul.

Un alt spectator special interesat de simulare a spus că scenariul i se pare plauzibil, doar că într-o situaţie reală ”spiritele ar fi mai agitate”. El crede că România este mai ferită de posibile atacuri teroriste. ”Nu există interes pentru noi să se întâmple aşa ceva”, a spus cu sinceritate tânărul, precizând că a fost angajat la Ministerul Dezvoltării.

Dacă unii trecători din Gara de Nord au declarat că au încredere că sunt mai feriţi în România de atacuri teroriste şi că autorităţile le-ar putea garanta siguranţa, alţii au recunoscut că îşi pun credinţa mai degrabă în soartă.

”Dacă e să mori, mori, şi aia e”, a spus o studentă care aştepta trenul către oraşul natal, cu un bagaj voluminos, care îi acoperea o jumătate din înălţimea corpului.

O pensionară cu o pălărie din paie cu bor mic a spus ferm că gândeşte la fel. ”Se poate întâmpla oricând. Poţi să ieşi din scara blocului şi să cadă o antenă parabolică. La fel de bine, poţi să ai o viaţă dezordonată şi să trăieşti 90 de ani”, a spus femeia. Ea a adăugat că nu s-ar fi speriat dacă situaţia ar fi fost reală şi că dacă s-ar fi întâmplat o tragedie, ar fi rămas să ajute oamenii din jur.

”Am lucrat în cadrul Armatei. Nu trăiesc cu teamă, pentru că am trecut prin multe. Sunt foarte optimistă şi merg înainte”, a dezvăluit ea, cu mândrie.

Alţi trecători, însă, au fost sceptici în privinţa simulării şi au sugerat o alternativă.

”Cred că e OK ce fac autorităţile în acest moment, dar lumea e liniştită. Dacă era o situaţie reală, probabil ar fi altfel. Ar fi utilă o simulare neanunţată, dar lumea va critica autorităţile pentru asta. Suntem buni de critică”, a spus un tânăr, adăugând, la rândul lu, că din punct de vedere ”politic şi geografic”, riscul de atacuri teroriste în România este mai mic decât în ţările din vestul Europei. ”Noi nu suntem un pericol, nu ar avea de ce să atace”, a subliniat el.

Alţi trecători din Gara de Nord au fost sceptici şi în privinţa competenţei autorităţilor într-o asemenea situaţie de urgenţă.

”Nu există o siguranţă că oamenii care sunt aici ar veni în acelaşi ritm ca acum sau că ar face toate demersurile pe care le fac acum într-o situaţie reală, pentru că nu au fost foarte multe situaţii în care ei au acţionat până şi teoretic, prin care să înţelegem că suntem cu adevărat protejaţi”, a spus o tânără care aştepta un tren.

La sunetul primei explozii, realizate pentru neutralizarea unuia dintre coletele din scenariul exerciţiului, multe persoane au tresărit, în ciuda anunţurilor repetate periodic la difuzor despre desfăşurarea simulării, şi au grăbit pasul către ieşire. 

”M-am speriat de sunet, dar văd că lumea nu e panicată”, a spus o pensionară care abia sosise în Gara de Nord, înainte de a auzi unul dintre anunţurile referitoare la simulare. Totuşi, nu a zăbovit să vadă cum se desfăşoară lucrurile, ieşind rapid prin celălalt capăt al gării.

În jurul orei 12.00, cea mai mare parte din mulţimea interesată de exerciţiu s-a risipit. Însă, spectatori fideli ai exerciţiului au fost vânzătorii din chioşcurile aflate în dreptul peroanelor. Deşi au fost reticenţi să vorbească, ei au recunoscut că ar părăsi Gara de Nord imediat ce s-ar anunţa fie doar şi suspiciunea că ar exista o bombă în apropiere. În general, nu trăiesc cu teama de un atac terorist. ”Dacă e să fie, este”, a oftat una dintre vânzătoare.

”Astăzi, conform unui scenariu, s-a simulat controlul la ameninţarea Gării de Nord privind plasarea anumitor încărcături de natură explozivă. Un cetăţean a sunat pe sistemul naţional unic de urgenţă 112 şi a anunţat că a plasat în Gara de Nord câteva încărcături explzive. Am fost anunţaţi detaşamentul pirotehnic din cadrul SIAS, am intervenit. Cu ocazia evacuării Gărdii de Nord a fost identificat de către forţele de ordine publică un obiect suspect situat în zona Poştei. S-a intervenit asupra lui, s-a constatat că conţinea obiective din materiale explozive, s-a neutralizat acel dispozitiv. Cu acea ocazie am identificat încă două obiecte suspecte – unul chiar la unui coleg de la presă. S-a început intervenţia şi asupra acelui obiect, numai că între timp colegul s-a prezentat la biroul Poliţiei, ne-a comunicat faptul că este proprietarul lui. Nu s-a mai distrus acel rucsac. S-a controlat întreaga zonă delimitată în continuare. Nu a mai fost semnalată nicio altă încărcătură de material exploziv”, a declarat Gheorghe Mugurel Săftoi, şef detaşament pirotehnic SIAS IGPR.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

”În timpul intervenţiei, văzând că sunt trei obiecte suspecte şi că volumul de controlat este mare am solicitat sprijinul de specialitate din partea colegilor de la Serviciul Român de Informaţii. S-au prezentat şi ei la faţa locului. S-a delimitat aria de controlat. Şi ei în zona lor au identificat în zona de aşteptare de la clasa I un obiect abandonat care conţinea un dispozitiv exploziv improvizat. L-au neutralizat. După control vom permite echipei de cercetare la faţa locului să vină şi să preleveze probe, urme de la cele două dispozitive care au fost neutralizate”, a continuat el.

Comisarul şef Marian Motoc, şeful Direcţiei de Poliţie Transporturi, a declarat, la sfârşitul exerciţiului, că în Gara de Nord sunt zilnic, în medie, aproximativ 230 de trenuri şi 9.000 de călători.

”Ne-a interesat să realizăm acest exerciţiu prin care am văzut modul în care coopereaă toate forţele din cadrul MAI, împreună şi cu ceilalţi parteneri cu atribuţii în domeniu – SRI. Ne-a interesat să vedem posibilitatea de a acţiona în situaţia unui exerciţiu în condiţii apropiate de ceea ce se întâmplă în contextul european. Sunt stuaţii pe care vedem că au apărut în spaţiul acesta din proximitate. Ne interesează foarte mult să vedem ce deficienţe am înregistrat astăzi după realizarea acestui exerciţiu, pentru a putea să ne perfecţionăm modul de acţiune. Au participat în total, de la toate structurile implicate, aproximativ 185 de lucrători”, a spus el.

”În proporţii egale au fost participanţi din cadrul Poliţiei, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Sunt lucrători de la SRI, am solicitat şi sprijinul Poliţiei locale, Poliţia Capitalei este implicată cu lucrători din cadrul secţiilor din proximitatea Gării de Nord – secţia 3, secţia 4 şi Brigada de Poliţie Rutieră cu forţele din zona exterioară a Gării de Nord”, a adăugat Marian Motoc, care a coordonat activitatea.

Referitor la cel de-al treilea ”colet” identificat, care nu făcea parte din scenaru, aparţinând unui reprezentant al presei, Marian Motoc a spus că s-a reacţionat cu promptitudine.

”Faptul că a fost identificat şi proprietarul coletului, lucru care nu era în scenariu, consider că este un lucru reuşit al exerciţiului nostru”, a spus el.

”La fiecare activitate organizată, în funcţie de nivelul forţelor implicate pe palier se stabileşte automat rangul celui care coordonează activitatea. În această situaţie, am fost coordonatorul activităţii, avându-se în vedere că sunt în zona mea de competenţă şi de asemenea am gestionat toată cooperarea cu toate structurile”, a mai precizat comisarul.

Exerciţiul s-a încheiat în jurul orei 12.45, cu un anunţ în difuzor, urmat de alte câteva anunţuri, la un interval de câteva minute. La aceeaşi oră circulaţia a fost reluată în zona restricţionată din Gara de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.