Peste 300 de oameni s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Romană din Capitală pentru marşul "Dumnezeu nu face politică”. Membrii comunităţii LGBT şi susţinători ai acestora au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de propunerea Coaliţiei pentru familie de a organiza un referendum cu privire la modificarea definiţiei familiei în Constituţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Începând cu ora 14.00, mulţimea a început să se strângă. Tineri sau persoane trecute de a doua tinereţe, părinţi cu copii, elevi de liceu sau studenţi, membri sau doar susţinători ai comunităţii LGBT, cu pancarte, steaguri colorate, unii însoţiţi de animale de companie şi cu zâmbetul pe buze, au creat o mare de oameni, cu mici "bisericuţe”.

Marşul
Marşul "Dumnezeu nu face politică"/Foto: Adriana Neagoe - Inquam photos

Discută despre ce au făcut cu o zi înainte, despre ce au mai gătit, despre "profu’ ăla nasol de fizică” sau despre alegerile din decembrie. Vremea ţine cu ei, căci soarele nu se sfieşte să iasă de sub nori.

Curând, mulţimea începe să se mişte. S-au adunat peste 300 de susţinători. Cei mai curajoşi flutură steaguri şi încep să scandeze: "Unu, doi, trei, homofobii jos cu ei!”, "Ţine separat, biserica de stat”, "Ce vrem? Drepturi egale! Când vrem? Acum!”, "Iubim, luptăm, rezistăm”. În fruntea şirului de oameni stau trei fete, cu un cearşaf uriaş pe care scrie "Dumnezeu nu face politică”.

Cel care antrenează mulţimea şi dă tonul fiecărui mesaj este Vlad Viski, preşedintele Asociaţiei MozaiQ. Cu o portavoce în mână şi cu mânecile suflecate, face paşi mari în mijlocul mulţimii. Vrea ca vocea lor să se audă cât mai tare.

Marşul
Marşul "Dumnezeu nu face politică"/Foto: Adriana Neagoe - Inquam photos

"Mesajul nostru este adresat clasei politice: trebuie să fie responsabilă şi să iniţieze un dialog cu toţi factorii interesaţi în problematica modificării Constituţiei. Comunitatea LGBT trebuie să fie la masa discuţiilor. Trebuie să avem un dialog real în societate, nicidecum să încercăm să schimbăm Constituţia pe repede înainte. Cred că, prin această formă de protest, am tras un semnal de alarmă asupra cauzei noastre, pentru că ne-am adunat sute de oameni şi avem un crez şi lucrul acesta este foarte important”, spune Vlad Viski, unul dintre organizatorii marşului.

Pe şosea, mai trece din când în când câte o maşină din care se aud fluierături şi ţipete. Alţi oameni, curioşi şi confuzi, ies la balcoane sau se opresc pe margine şi se miră de marea de oameni, întrebându-se pentru ce se mai protestează de data asta.

Carmen este la marş pentru a-şi susţine prietenii. Spune că nu face parte din comunitatea LGBT, însă nu este de acord cu modificarea Constituţiei şi condamnă implicarea bisericii în politică.

"Eu nu sunt de acord ca preoţii să fie în politică. Un preot trebuie să îşi păstorească oile, adică să stea în biserică şi să vorbească despre cuvântul lui Dumnezeu. Nu trebuie să aibă nicio treabă cu politica. Politica e ceva, biserica e altceva”, susţine Carmen.

Marşul
Marşul "Dumnezeu nu face politică"/Foto: Adriana Neagoe - Inquam photos

Un alt susţinător al drepturilor persoanelor LGBT, o elevă aflată în ultimul an de liceu, spune că iniţiativa Coaliţiei pentru familie este lipsită de sens, pentru că drepturile oamenilor nu ar trebui dictate de biserică.

"Drepturile oamenilor nici măcar nu ar trebui dictate de biserică, nu înţeleg care e legătură. Iniţiativa Coaliţiei pentru familie nu are sens. Aşa ceva nu ar trebui să se întâmple într-un stat democratic. Unde e separarea puterilor în stat? Fiecare cu ciorba lui!”, spune ea.

Ajunşi în Piaţa Victoriei, manifestanţii se opresc, bat în tobe, agită sticle umplute cu pietricele, fluieră, scandează şi îşi continuă discuţiile începute cu puţin timp în urmă.

La eveniment este prezent şi Andrei Ţărnea, directorul executiv Aspen, împreună cu familia sa. El afirmă că demersul făcut de Coaliţia pentru famile ar fi legitim dacă nu ar restrânge drepturile unor minorităţi.

"Demersul acesta ar fi legitim, dacă nu ar fi un demers gândit eminamente să restrângă drepturi ale unor categorii minoritare de populaţie. Democraţia nu e o bâtă, nu e un instrument prin care o majoritate a populaţiei determină ce face o minoritate a populaţiei. E un mecanism de luat decizii pentru ansamblul societăţii. În consecinţă, el nu poate să funcţioneze optim, decât atunci când inclusiv drepturile minorităţilor sunt luate în calcul”, a declarat Andrei Ţărnea, adăugând că este necesară o discuţie despre minorităţi şi drepturile lor, despre ce înseamnă familie, dar nu în sensul de a diviza societatea şi de a-i întoarce pe unii împotriva altora.

Marşul
Marşul "Dumnezeu nu face politică"/Foto: Adriana Neagoe - Inquam photos

Marşul se încheie la ora 16.00, iar mulţimea se risipeşte. În urmă mai rămân o pancartă sprijinită de un stâlp şi câteva mucuri de ţigară. Organizatorii le mulţumesc susţinătorilor pentru participare şi amintesc încă o dată că nu sunt de acord cu modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte definiţia familiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, că i se pare ”o decizie înţeleaptă” să fie organizat un referendum anul viitor în aprilie pe tema definirii familiei în Constituţie, dat fiind faptul că unele partide au semnat deja un acord cu Coaliţia pentru familie în acest sens.

”Mi se pare o decizie înţeleaptă să se facă referendum în primăvară”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, întrebat cum vede organizarea unui referendum în aprilie privind modificarea Constituţiei în sensul definirii familiei, având în vedere că mai multe partide semnează un protocol cu Coaliţia pentru familie în acest sens.

”Eu aşa înţeleg, dacă toate partidele doresc să fie de partea Coaliţiei pentru familie înseamnă că acolo se promovează cel mai bine toleranţa”, a arătat şeful statului.

Biroul Politic Naţional al PNL a decis să susţină organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei pentru definirea familiei în luna aprilie, în contextul în care PSD a anunţat că ar susţine acest referendum în luna aprilie sau mai.

De asemenea, Coaliţia pentru Familie şi ALDE au încheiat un protocol prin care ALDE se obligă să susţină legea privind organizarea referendumului pe tema definirii familiei în Constituţiei astfel încât plebiscitul să aibă loc în aprilie 2017.

Reprezentanţii Asociaţiei Neamunit şi Coaliţia pentru Familie au solicitat Parlamentului, pe 26 septembrie, să urgenteze procedurile parlamentare pentru revizuirea Constituţiei privind introducerea precizării că familia se întemeiază între un bărbat şi o femeie, iar referendumul să fie organizat simultan cu alegerile parlamentare din 11 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.