Compania de stat Cupru Min a transmis o nouă reacţie, miercuri, la accidentul care a dus la poluarea râului Arieş, precizând că în planul de investiţii pentru acest an avea prevăzută construcţia unei staţii de recuperare a apelor din iazul Valea Şesei şi că a demarat proiectarea unei staţii moderne de neutralizare a apelor acide şi de recuperare a metalelor din haldele de steril, însă caută soluţii pentru finanţarea proiectului, în valoare de 19 milioane euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reacţia societăţii vine după ce aproximativ 6.000 de metri cubi de steril s-au deversat în râul Arieş după ce o sondă inversă de la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând Cupru Min Abrud, a cedat.

”Compania monitorizează cu atenţie zona şi colaborează cu autorităţile de mediu”, arată Cupru Min, într-un comunicat publicat pe site-ul societăţii.

Potrivit acestuia, pe 3 aprilie, la ora 12.00, la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând Cupru Min, s-a produs o avarie tehnică ce a generat poluarea accidentală a pârâului Valea Şesei cu un amestec de apă şi steril, ce a ajuns până în râul Arieş.

Amestecul de apă şi steril s-a deversat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din anul 1988.

”În amontele barajului s-a format, în decursul anilor, un con de depunere a namolului chiar în dreptul instalaţiei dezafectate – o sondă inversă conectată la canalul de evacuare. Avaria a fost semnalată imediat şi conducerea companiei a intervenit operativ mobilizând un număr important de echipe de intervenţie şi utilaje grele, care au reuşit să limiteze poluarea şi să oprească total deversarea la ora 15.40”, precizează comuniatul Cupru Min.

Reprezentanţii Cupru Min arată că, în 1988, o sondă inversă a devenit inutilizabilă, iar intervenţiile din acel an au oprit antrenarea în canal a sterilului de flotaţie, dar apa a continuat să patrundă aducând aluviuni care au dus în final la blocarea galeriei, determinând astfel deversarea apelor poluate.

”În 2015, atunci când a constatat scurgerile de apă, conducerea Cupru Min a solicitat proiectantului general Cepromin Deva şi Comisiei Naţionale pentru Baraje să identifice o soluţie tehnică de remediere. Proiectantul a elaborat mai multe variante de intervenţie, iar Comisia Naţională urmează să decidă care este soluţia optimă în primăvara anului 2017, după dezgheţ”, subliniază Cupru Min.

Compania arată că, din 2015, a lansat un program preventiv şi a executat lucrări ample, printre care: ”construcţia a patru diguri de prevenţie pe Valea Şesei, construcţia unui drum de acces pentru intervenţia rapidă a utilajelor specifice, transportul unor mari cantităţi de piatră pentru intervenţie în caz de nevoie”, măsuri care şi-au dovedit utilitatea în cazul poluării de zilele trecute, susţine Cupru Min, în comunicat.

Imediat după semnalarea avariei, conducerea Cupru Min a oprit uzina de preparare, a redus nivelul lacului de acumulare şi a coordonat o echipa de intervenţie dispunând de utilaje grele (autobasculante de 40 tone, încărcătoare frontale, excavatoare şi buldozere), pentru a crea un baraj de piatră sortată care să oprească scurgerea şi să supraînalţe şi să lărgească digurile de reţinere din aval de baraj, potrivit companiei. 

”Într-un timp scurt, specialiştii de la Cupru Min au transportat şi au instalat în locaţie un volum de peste 2.500 metri cubi de piatră. Apoi au trecut la curăţarea malurilor şi la evacuarea sterilului”, menţionează Cupru Min.

În comunicat, compania mai arată că, pentru rezolvarea problemelor de mediu, a demarat proiectarea unei staţii moderne de neutralizare a apelor acide şi de recuperare a metalelor din haldele de steril.

”Studiul de fezabilitate s-a încheiat iar proiectul tehnic urmează a fi finalizat în vara acestui an. Compania caută soluţii pentru finanţarea proiectului care are o valoare estimativă de 19 milioane de euro”, susţine Cupru Min, precizând că în planul de investiţii pentru acest an sunt deja prevăzute lucrări adiacente proiectului de bază.

Între acestea, ar fi mutarea deversării sterilului de flotaţie pentru reducerea presiunii asupra digului, separarea apelor neutre de apele acide prin captarea a trei afluenţi în zona haldei de steril, şi construcţia unei staţii de recuperare a apelor din iazul Valea Sesei şi recircularea în uzina de preparare.

Prefectul judeţului Alba, Dănuţ Hălălai, a declarat marţi că Garda de Mediu a primit peste 70 de sesizări şi reclamaţii privind poluarea cu steril de pe râul Arieş, în urma unui accident tehnologic survenit la compania minieră Cupru Min, precizând că a convocat, miercuri dimineaţă, un Comitet pentru Situaţii de Urgenţă care să facă o evaluare a incidentului ecologic.

Râul Arieş a fost poluat, luni, în urma unui incident produs la compania minieră Cupru Min Abrud, unde o sondă inversă de la iazul de decantare a cedat, iar sterilul s-a revărsat în apele râului, cazul fiind cercetat de către autorităţile de mediu.

Autorităţile din Alba au transmis, marţi, o avertizare populaţiei să nu folosească apa râului Arieş după ce cursul acestuia a fost poluat cu steril de la compania minieră Cupru Min unde o sondă inversă de la iazul de decantare a cedat.

Iazul de decantare de la Valea Şesii, care aparţine companiei miniere de stat Cupru Min Abrud, are o suprafaţă de aproximativ 130 de hectare. În iaz au fost deversate în timp cantităţi importante de steril rezultate în urma exploatării cuprului de la Roşia Poieni, areal minier în care activează compania Cupru Min.

Potrivit unei analize recente a Ministerului Mediului, iazul de decantare reprezintă o problemă de mediu ce necesită investiţii de protejare şi ecologizare în valoare de minimum 15 milioane de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.