Seful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, vorbeşte în raportul său în primul rând despre agresiunea sexuală asupra celor doi minori şi detaliază cronologia evenimentului până la prinderea suspectului. În ceea ce priveşte cazul din 2016, anunţă că a fost informat şi a cerut ”să se ia măsuri” de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chestorul Bogdan Despescu îşi începe raportul oferind informaţii despre modul în care au fost cercetate cazurile de agresiune sexuală în care era bănuit Eugen Stan.

Primul caz abordat este al celor doi minori agresaţi în 5 decembrie într-un lift din Capitală. Despescu precizează că fapta a fost sesizată la ora 11.06 iar o echipă s-a deplasat la faţa locului, ajungând la ora 11.20.

La ora 17.57 Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a introdus datele cazului în sistem, iar acestea au ajuns atât la IGPR, cât şi la MAI. Trei ore mai târziu a fost anunţată presa şi s-a cerut ajutorul cetăţenilor pentru identificarea autorului.

Sâmbătă, s-a stabilit alocarea de de resurse suplimentare, iar dosarul a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri care a făcut propria cercetare la faţa locului, fiind descoperite imagini de la alte zece camere de supraveghere din zonă.


După ce acestea au fost prelucrate, s-au oferit presei alte imagini cu suspectul şi s-au stabilit semnalmentele. De asemenea, fotografiile au fost distribuite poliţiştilor.

Duminică după-amiaza, la ora 15.20, Serviciul Omoruri a pus la dispoziţie alte capturi video ale autorului, iar două ore mai târziu reprezentanţii Brigăzii Rutiere a Capitalei au anunţat Serviciul Omoruri că semnalmentele corespund cu cele ale agentului Eugen Stan. Informaţia a fost verificată şi s-a dispus supravegherea tehnică a suspectului.

Luni, 8 ianuarie, începând cu ora 10.00 Eugen Stan a fost chemat la audieri, iar la ora 16.00 a fost reţinut.

”De menţionat este faptul că aceste activităţi de urmărire penală se desfăşoară exclusiv de către poliţiştii ce au calitatea de organe de cercetare penală ale poliţiei judiciare în baza delegării procurorului competent. Totodată, precizăm că datele detinute de şeful Poliţiei Române au fost comunicate, în dinamica efectuării, conducerii Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în raport.

Ulterior, Despescu vorbeşte despre cazul din 2016, când Eugen Stan este suspectat că a agresat o femeie de 32 de ani.

Dosarul a fost înregistrat în 10.12.2016, când doi bărbaţi au imobilizat un bărbat suspectat că a agresat femeia. Odată ce poliţiştii l-au condus pe suspect la sediul poliţiei, acesta şi-a declinat calitatea de poliţist, iar dosarul a fost înaintat subcomisarului de politie Oprea Daniel care a cunoscut pe toată durata cercetărilor calitatea de poliţist a suspectului.

În 28.03.2017 Oprea a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 dosarul cu propunere de clasare. Procurorul i-a atras atenţia că, întrucât Eugen Stan este poliţist,, nu putea fi cercetat de către un coleg, aşa că s-a cerut punctul de vedere al Serviciului Resurse Umane din Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, iar răspunsul a fost ataşat la dosar.

Ulterior, Parchetul a informat Brigada Rutieră despre faptul că există un dosar penal de agresiune sexuală deschis pe numele lui Eugen Stan, iar informaţiile au fost introduse în sistem, ajungând automat, prin dispecatat la IGPR şi MAI.

”Inspectorul General al Poliţiei Române a cerut DGPMB, în calitate de unitate cu competenţă de gestiunea resurselor umane, să ia măsuri”, se arată în raport.

Măsurile au constat în declanşarea cercetării disciplinare ”în vederea stabilirii existenţei sau inexistenţei abateri disciplinare de comportare necorespunzătoare în serviciu familie sau societate care aduce atingere onoarei proprietăţii profesională a poliţistului sau prestigiului instituţiei”.

Alte trei dosarede agresiune sexuală au fost înregistrate cu autor necunoscut. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.