Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că îşi doreşte ca Educaţia pentru sănătate să devină disciplină obligatorie în învăţământ şi a menţionat că în noua lege a învăţământului aceasta este menţionată alături de alte 20 de feluri de educaţie. El a precizat că un termen rezonabil până la care Educaţia pentru Sănătate ar putea ajunge materie în şcoli este 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Rafila a fost întrebat marţi, într-o conferinţă de presă, dacă a reuşit să încheie un protocol cu Ministerul Educaţiei legat de pericolul consumului de droguri. 
“Ştiţi care-i problema? Noi suntem specialişti în protocoale. Eu vreau să facem în aşa fel încât să existe Educaţia pentru sănătate ca şi disciplină curriculară obligatorie. În noua lege a învăţământului este menţionată alături de încă vreo 20 de feluri de educaţie: educaţie civică, educaţie pentru circulaţie, financiară, antreprenorială, tot felul de alte educaţii. Opinia mea şi cred că a tuturor celor de aici, din sală, nu ştiu, a presei, dar a colegilor, este că educaţia pentru sănătate trebuie să fie cea de la care plecăm şi care trebuie să fie distinctă, nu să fie la grămadă, cu tot felul de alte materii care, sunt sigur, la rândul lor importante, dar fără sănătate, fără dezvoltarea comportamentelor preventive şi a unui stil de viaţă sănătos, societatea noastră nu va avansa şi toate celelalte elemente educaţionale nu cred că vor avea impactul preconizat. Deci discuţia e puţin mai largă”, a afirmat Alexandru Rafila.
El a precizat că a încheiat un protocol şi cu Biserica Ortodoxă legat de pericolul consumului de droguri. 
“Am semnat un protocol în acest sens şi cu Biserica Ortodoxă, care vrea să ajute la acest demers, apropo de consumul de droguri, de consumul de alcool sau de tutun, implicarea Bisericii şi sunt deschis pentru toate cultele din România, cred că este extrem de important”, a precizat ministrul Sănătăţii. 
Rafila a adăugat că mai întâi trebuie pregătiţi profesori care să predea Educaţia pentru sănătate. 
“Am discutat informal cu doamna ministru Deca să putem să vedem, să punem în pagină acest lucru, însă el nu poate să fie făcut peste noapte, pentru că trebuie să pregătim profesori care să facă acest lucru. Curriculele le avem pe toate, pentru fiecare grupă de vârstă, pentru că nu trebuie să uităm că abordarea din punct de vedere didactic trebuie adaptată fiecărei categorii pentru învăţământul primar, gimnazial, respectiv liceal. (…) Trebuie întâi să creăm cadrele didactice şi cadrul legal ca să existe în primul rând în curriculă, să facem training pentru cadrele didactice care predau aceste lucruri şi cred că un termen rezonabil este anul 2024”, a mai declarat Rafila.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.