Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că dezvoltarea programului de vaccinare anti-HPV trebuie realizată pe alte baze decât a fost gândită în 2008, menţionând că accesul la acest vaccin s-ar putea face, pentru alte categorii de vârstă, printr-o schimbare de politică, una care ar duce la compensarea vaccinurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a fost întrebat în ce stadiu se află programul de vaccinare anti-HPV, dacă mai sunt vaccinuri şi dacă se ia în calcul extinderea vârstei până la care se poate face acest vaccin. 
 
"Vârsta a fost extinsă la 18 ani. Eu cred că, dacă reuşim să vaccinăm toate fetele cu vârsta de până la 18 ani, ar fi o performanţă foarte bună. Pentru viitor, însă, dezvoltarea acestui program de vaccinare, în opinia mea, trebuie realizată pe alte baze decât a fost gândit, de exemplu, în anul 2008, când ştiţi bine că a fost un eşec major din motive pe care nu vreau să le mai comentez. În acest moment, important este să învăţăm din greşeli şi să oferim fetelor din această ţară protecţie împotriva unei boli, infecţia cu HPV, care generează un număr mare de îmbolnăvire de cancer de col uterin şi un număr mare de decese”, a afirmat Rafila.
 
El a precizat că schimbarea ar putea include compensarea vaccinurilor. 
 
"Cred că soluţia, inclusiv accesul la acest vaccin pentru alte grupe populaţionale, se poate face printr-o schimbare de politică care duce la compensarea vaccinurilor. Aceste vaccinuri se administrează la copiii de 0-1 an, se administrează la fete începând cu vârsta de 10 ani şi cred că un program care să asigure compensarea, eventual diferenţiat... Vă dau un exemplu care e pur ipotetic, nu luaţi aceste cifre ca şi cifrele reale, dar trebuie să compensăm în totalitate până la 18 ani, ulterior, la femeile tinere aflate la vârste fertile, la care se recomandă în continuare vaccinarea, se poate compensa sau doresc să se vaccineze, se poate compensa 50 la sută. E un exemplu, dar cred că lucrul ăsta oferă într-adevăr acces”, a precizat ministrul Sănătăţii.
 
El consideră că sistemul prin care părinţii optau pentru vaccinarea fetelor a fost unul bun. 
 
"Sistemul actual, pe care îl avem în momentul de faţă, în care părinţii optează pentru vaccinarea fetelor, a fost un sistem bun care a dus la creşterea interesului pentru vaccinare. Un vaccin care era neglijat, era respins de marea majoritate a părinţilor. În momentul de faţă este un vaccin în care oamenii au încredere, şi-au dat seama de utilitatea lui, creşte solicitarea pentru vaccinul respectiv şi atunci cred că o situaţie de confort pentru toată lumea ar fi cea prin care acest vaccin, alături de altele, nu e singurul vaccin care se poate administra la persoane adulte, ar trebui să fie incluse într-un program de compensare”, a explicat Rafila.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.