Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că în următoarele trei-patru săptămâni în România s-ar putea ajunge la acelaşi număr de infectări cu SARS-CoV-2 ca la mijlocul lunii decembrie. "Atunci sigur că putem discuta despre o reevaluare a măsurilor de sănătate publică şi chiar la renunţarea la anumite restricţii, cum ar fi certificatul digital", afirmă el. Rafila subliniază că printre ultimele restricţii la care se va renunţa va fi purtarea măştii de protecţie în spaţii închise. "Ultimele restricţii, dacă vreţi, care se vor ridica vor fi legate de utilizarea măştii în interior. În rest, probabil că vom putea reveni la normal şi sper să putem să renunţăm şi la starea de alertă care deja se prelungeşte de aproape doi ani în România", spune el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Creşterea a fost timp de cinci-şase săptămâni (...) şi probabil că într-un interval de timp similar sau chiar puţin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem pentru că un interval de patru săptămâni socotit de acum, suntem în 10 februarie (...), probabil că trei patru-săptămâni de acum încolo vom asista la o scădere rapidă, să sperăm că rămâne aşa. Asta nu înseamnă că oamenii nu trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenţie şi că nu trebuie să protejăm mai ales pe cei vulnerabili prin vaccinare", a declarat Alexandru Rafila, pentru Digi 24.

El a explicat că sunt trei zile de scădere consecutivă, însoţite şi de scăderi la nivelul spitalelor.

"Ultimele restricţii, dacă vreţi, care se vor ridica vor fi legate de utilizarea măştii în interior. În rest, probabil că vom putea reveni la normal şi sper să putem să renunţăm şi la starea de alertă care deja se prelungeşte de aproape doi ani în România", a continuat ministrul Sănătăţii.

Rafila a arătat că rezultatele unui studiu făcut în ţară au indicat că una din opt persoane internate la ATI are infecţie cu tulpina Delta.

"Restricţiile trebuie ridicate gradual şi oamenii trebuie să înţeleagă că au în continuare responsabilitate pentru semenii lor. Nu excludem apariţia de noi variante care pot să afecteze anumite comunităţi sau anumite grupuri vulnerabile. Sper să fie ultimul val care pune probleme majore", a subliniat el.

Potrivit acestuia, în următoarele trei-patru săptămâni vom ajunge la un un număr de cazuri similar cu cel de la mijlocul lunii decembrie, deci la o incidenţă apropiată de 1.

"Atunci sigur că putem discuta despre o reevaluare a măsurilor de sănătate publică şi chiar la renunţarea la anumite restricţii, cum ar fi certificatul digital", a mai afirmat el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.