Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că paturile care fac obiectul îngrijirilor paliative nu mai fac parte din numărul total de paturi aprobat în ţara noastră, arătând că la minister au fost primite foarte multe cereri, inclusiv din partea unor culte religioase, care dezvoltă astfel de centre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Sănătăţii a fost prezent, marţi, la conferinţa de finalizare a proiectului "Creşterea capacităţii instituţionale pentru dezvoltarea naţională coordonată a îngrijirilor paliative şi îngrijirilor la domiciliu”, realizat din fonduri europene.
 
“Noi am făcut un pas important, cred eu, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Salătate, care este şi ea parte a acestui proiect, în sensul că paturile care fac obiectul îngrijirilor paliative nu mai fac parte din numărul total de paturi aprobat în România şi cred că asta e un lucru foarte important pentru că dă posibilitatea multora să dezvolte astfel de proiecte. Ştiţi că avem foarte multe cereri la Ministerul Sănătăţii, la Direcţia de Structuri Sanitare, inclusiv din partea unor culte religioase, care dezvoltă astfel de centre în toată ţara. Îi încurajăm să o facă”, a afirmat Rafila.
 
El a adăugat că o altă problemă este legată de personalul care va lucra în aceste centre. 
 
“Dincolo de dezvoltarea centrelor este o problemă legată de cei care lucrează în aceste centre, care trebuie să fie pregătiţi şi din punct de vedere profesional, şi din punct de vedere psihologic, şi din multe alte puncte de vedere, pentru că pacientul aflat într-o stare critică, terminală, de multe ori, are nevoie de o abordare care să îi uşureze suferinţa, nu numai din punct de vedere medical, ci şi din punct de vedere uman. În acest proiect s-au făcut traininguri, au fost antrenate cred că 800 de persoane. Nu ştiu dacă e mult sau e puţin, cred că mai trebuie să existe astfel de sesiuni de pregătire. Important este că avem un proiect care pune bazele dezvoltării sistemului de îngrijire paliative şi, în ultimul rând, de îngrijiri la domiciliu, care reprezintă, mai ales pentru structura demografică din România, mai ales pentru structura demografică din mediul rural, o şansă pentru foarte multe persoane singure care au diverse boli şi care au nevoie de asistenţă medicală”, a declarat Alexandru Rafila. 
 
El a fost întrebat care sunt şansele ca Programul Naţional de Îngrijiri Paliative să fie activ din 2024, sub conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 
 
“Eu cred că orice om realist spune că ar trebui să înceapă acum, m-aţi întrebat pe mine sub conducerea Casei, eu cu foarte mult respect vă aduc aminte că lucrez la Ministerul Sanătăţii. Dar, din punctul meu de vedere, ca şi politică de sănătate, ca şi nevoie de sănătate, este clar că anul 2024 trebuie să fie anul de început al acestui program, pentru că nu avem timp să aşteptăm”, a răspuns ministrul Sănătăţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.