Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că sprijină activitatea organizaţiilor neguvernamentale care se implică în dotarea unităţilor sanitare publice, dar că acestea ”nu pot să preia atribuţiile şi responsabilităţile pe care le au autorităţile publice din domeniul sănătăţii”. În acest context, Rafila anunţă investiţii importante în dotarea secţiilor de Neonatologie, dar şi ambulanţe speciale pentru nou-născuţii cu probleme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Totdeauna punctul meu de vedere a fost următorul: organizaţiile neguvernamentale nu pot să preia atribuţiile şi responsabilităţile pe care le au autorităţile publice din domeniul sănătăţii: noi am reuşit anul trecut un lucru foarte important: am achiziţionat 200 de incubatoare pentru multe spitale, 80 de unităţi sanitare din ţară au beneficiat programul Ministerului Sănătăţii şi dacă în cei cinci sau şase ani cât s-a derulat programul acesta s-au cumpărat vreo 150 de incubatoare, anul trecut, într-un singur an, am reuşit să cumpărăm 200 de incubatoare”, a declarat Alexandru Rafila, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
 
Declaraţia a fost făcută în contextul în care organizaţia Salvaţi Copiii a oferit spitalului echipamente sanitare, el spunând că ”timpul a dovedit că această organizaţie îşi merită numele şi salvează copii în România”.
 
Rafila a subliniat că prin PNRR se va schimba ”faţa Terapiei Intensive în Neonatologie”, urmând a fi achiziţionate 124 de paturi cu toate echipamentele şi accesoriile necesare îngrijirii copiilor născuţi prematur sau cu probleme. De asemenea, alte 90 de paturi dintre cele existente vor fi reabilitate şi vor exista şi 12 ambulanţe speciale pentru transferul copiilor care au nevoie de Terapie Intensivă către unităţile sanitare.
 
”O să vedeţi până la sfârşitul acestui an aceste ambulanţe vopsite în galben care sunt paturi de terapie intensivă pe roţi”, a adăugat ministrul. 
 
Alexandru Rafila a precizat că, pe lângă dotarea cu echipamente a secţiilor de Neonatologie, pentru reducerea mortalităţii infantile este nevoie şi de educaţie pentru sănătate pentru ca sarcinile nedorite să fie mai puţine, mai ales în rândul tinerelor. 
 
Conform Salvaţi Copiii România, ele mai recente date Eurostat arată că România nu mai ocupă prima poziţie din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile, unde acum se situează Bulgaria. 
 
Organizaţia a dotat 107 unităţi medicale - secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă neonatală, secţii de Pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie - din toate judeţele ţării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.