Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, susţine că acuzaţiile care i-au fost aduse în contextul scandalului dezinfectanţilor diluaţi din spitale sunt calomnioase şi arată că nu îi cunoaşte pe proprietarii Hexi Pharma, nu a fost implicat în autorizarea produselor acestei firme şi nu a obţinut vreodată venituri de la aceasta. Despre sponsorizarea SRM cu 1.000 de euro, în 2013, de către Hexi Pharma, Rafila spune că banii erau pentru amenajarea unui stand la conferinţă şi nu a fost condiţionată de promovarea produselor firmei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alexandru Rafila a făcut precizările după ce Gazeta Sporturilor a scris că Hexi Pharma a sponsorizat cu 1.000 de euro unul dintre congresele Societăţii Române de Microbiologie, organizaţie al cărei preşedinte este Alexandru Rafila, iar în presă au apărut informaţii despre o presupusă implicare a preşedintelui SRM în criza generată de achiziţionarea şi folosirea dezinfectanţilor neconformi în spitalele din România.

“Nu cunosc proprietarii  firmei Hexi Pharma, nu am fost implicat în procedurile de autorizare sau vânzare a produselor acestei companii şi nu am obţinut vreodată un venit din partea acesteia; prezentarea mea repetată ca om apropiat firmei sau proprietarilor firmei Hei Pharma reprezintă în contextual dat acuză calomnioasă”, spune Alexandru Rafila.

Preşedintele SRM mai spune că nu a fost asociat cu structuri care influenţează aprobarea înregistrării sau vânzarea de dezinfectanţi ori alte materiale sanitare in spitalele din România, precizând că nu este responsabil pentru consecinţele folosirii de produse dezinfectante de slabă calitate.

“În acest moment, nu sunt secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, deci nu am niciun fel de responsabilităţi si atribuţii în domeniul reglementării sau procurării de dezinfectanţi. Am ocupat această poziţie doar în intervalul mai 2012 - ianuarie 2013”, a precizat Rafila.

În ce priveşte sponsorizarea Societăţii Române de Microbiologie, în 2013, de societatea Hexi Pharma cu suma de 1.000 de euro, Rafila spune că aceasta a fost legală, suma a fost destinată amenajării unui stand de expunere a produselor la Conferinţa Naţională Microbiologie şi Epidemiologie şi nu a fost condiţionată de promovarea produselor firmei.

“Acestea nu au fost recomandate sau prezentate de mine sau de un alt membru al conducerii societăţii. Sponsorizarea s-a făcut legal, pe baza unui contract încheiat la data de 04.11.2013, care nu condiţiona promovarea în vreun fel a produselor sponsorului”, a adăugat Rafila.

“Consider incorecta atitudinea si comportamentul realizatorului înaintea şi în timpul emisiunii, care m-a jignit şi calomniat fără sa aducă nicio susţinere a acuzelor sale directe sau derulate în scris pe ecran.  De asemenea, a prejudiciat indirect prestigiul şi credibilitatea Societăţii Române de Microbiologie, una dintre cele mai vechi şi active societăţi profesionale medicale din tara noastră”, a mai arătat Rafila, precizând că nu a fost contactat înaintea acelei emisiuni, transmise duminică, de către realizatori, iar in timpul acesteia nu i s-a permis să intervină, în ciuda promisiunii producătorului.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde  ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început o anchetă, iar ministrul Sănătăţii a dispus un control la spitale. Parchetul instanţei supreme a anunţat, pe 4 mai, că a început urmărirea penală în cazul dezinfectanţilor produşi de firma Hexi Pharma şi folosiţi în spitale.

Hexi Pharma a anunţat în 28 aprilie că a demarat o anchetă internă "pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii", iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi de la Hexi Pharma a dus la demisia ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, conducerea MS fiind preluată interimar luni de premierul Dacian Cioloş.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a ştiut despre loturile Hexi Pharma cu probleme şi despre licitaţiile trucate în favoarea liderului modial Anios, au mai scris jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor, citând un medic epidemiolog care vrea să îşi păstreze anonimatul şi care susţine că, timp de opt ani, a informat SRI despre calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanţi folosiţi în spitale şi despre “cum se multiplică bacteriile”.

SRI a arătat, într-un comuniocat de presă, că a informat decidenţii legali despre problema infecţiilor nosocomiale şi despre calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanţi utilizaţi în spitale din ţară. În ultimii cinci ani, SRI a trimis aproximativ 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti, iar printre beneficiarii legali ai informărilor SRI pe această problematică sunt preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, miniştrii, primul-ministru şi şeful statului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.