Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că România nu a primit nici de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nici de la Centrul European de Control al Bolilor, informări privind existenţa bateriei care provoacă holera în apa Mării Negre. Medicul recomandă celor care merg pa litoral să păstreze igiena mâinilor, să nu bea apă din surse nesigure şi să nu se scalde în zone neautorizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Situaţia este următoarea: în general, când apar inundaţii – mai ales acum am discutat de o inundaţie catastrofală, produsă de un incident probabil de natură militară, că aruncarea în aer a unui baraj atât de mare nu e o cauză naturală – totdeauna când sunt inundaţii există şi acest pericol pentru că holera este o boală diareică produsă de o bacterie, Vibrio cholerae se numeşte, care se transmite prin intermediul apei care nu mai este potabilă. Dacă bei apă care conţine vibrioni holerici poţi să te îmbolnăveşti, sau dacă mănânci alimente care nu sunt prelucrate termic”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv, referindu-se la distrugerea barajului ucrainen de la Kahovka
Acesta a precizat că „este o anumită distanţă” din Ucraina până pe litoralul românesc. 
„Noi nu am avut alerte nici din partea OMS, nici din partea Centrului European de Control al Bolilor privind o astfel de eventualitate care ar putea să afecteze ţărmul Mării Negre din regiunea noastră geografică şi, în plus, noi monitorizăm în permanenţă apele atât în judeţul Tulcea, cât şi Constanţa, apele de îmbăiere din zona de litoral şi, până în momentul de faţă, nu am avut niciun fel de izolare a unor vibrioni. Sigur că poţi să izolezi vibrioni, dar care nu sunt holerici, sunt alte tipuri de bacterii înrudite care nu produc holera, pot să producă, să spunem, cel mult o boală diareică banală. Dar aceste discuţii prelungite şi am văzut şi eu nişte ştiri alarmiste care nu aveau nimic în spate mi s-au părut nu numai exagerate, dar ş periculoase, pentru că induc o stare de nesiguranţă în populaţie, oamenii nu merg la mare sau au anumite reţineri. Riscul este extrem de mic, pentru că în primul rând nu bem apă din mare, iar alimentele care sunt prelucrate termic şi pot să transmită boala. (...) Oricum, noi, dacă avem o suspiciune, o vom comunica public dacă se izolează vibrioni holerici care pot să pună probleme, nu avem astfel de informaţii până la ora asta”, a adăugat ministrul. 
Rafila a explicat că există unele zone endemice unde există vibrioni holerici, iar cea mai bună metodă de prevenţie este consumul apei îmbuteliate şi evitarea consumului de băuturi cu gheaţă făcută din apă care poate fi infestată.
Medicul a subliniat importanţa igienei personale, cum ar fi spălarea mâinilor, a consumului de apă şi alimente din surse sigure şi a îmbăierii în locuri autorizare, atrăgând atenţia că sunt surse de ape stătătoare fără drenaj, care nu sunt verificate şi pot conţine unele bacterii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.