Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila susţine că nu este tolerabil ca un medic angajat în sistemul public să trimită pacienţii într-o clinică privată, pe motiv că ”ar fi mai bine”. ”Nu este nici moral, nici etic, nici uman”, susţine ministrul Sănătăţii. Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, este vizat de acuzaţii de incompatibilitate. Conform documentelor prezentate de Hotnews.ro, Cârstoiu ar fi dat consultaţii, contra cost, la clinica privată a soţiei sale, în timp ce ocupa şi funcţia de manager al Spitalului Universitar, situaţie interzisă de lege. În replică, medicul Cîrstoiu a declarat: ”Nu am niciun fel de conflict de interese sau incompatibilitate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă un medic la stat ar trebui să poată profesa şi în privat sau dacă ar trebui să primească o interdicţie în acest sens. 
 
”Interdicţiile nu sunt bune. Nu cred că interdicţia este soluţia, ci alternativa. Sunt mai multe alternative. În primul rând, atunci când lucrezi într-un spital public ai un program de lucru. Primul lucru pe care trebuie să-l facă un manager este să verifice că toată lumea are programul complet. Programul de lucru pentru care tu eşti plătit este de 7 ore, inclusiv o gardă. De 6 ore, să spunem. Deci tu trebuie să fii de la ora 8.00 la 14.00 prezent. Dacă tu te duci să dai consultaţii într-o clinică privată la ora 12.00, e o problemă. Managerii trebuie să vegheze ca personalul să stea la spital conform programului. După, fiecare face ce crede el: lucrează într-o clinică privată sau, ceea ce se practică în multe ţări din Europa, în spitalul public poţi să oferi consultaţie privată, după amiază, pe timpul tău. E o formă de transparentizare”, a spus Alexandru Rafila la Prima TV. 
 
 
Ministrul Sănătăţii a criticat decizia medicilor din sistemul public care trimit pacienţi la spitalul privat.
 
”Nu este nici moral, nici etic, nici uman. Eu am încredere foarte mare în sistemul public de sănătate, iar atunci când apelezi la servicii private, pentru condiţii locative mai bune, să spunem, cu toate că avem şi spitale publice comparabile, e o decizie a ta. Nu este tolerabil să nu prestezi serviciile pentru care eşti plătit în spitalul public şi să trimiţi pacienţii la privat că ar fi mai bine. Nu!”, a conchis Rafila. 
 
Potrivit Hotnews, în 13 octombrie 2020 Corpul de Control al Guvernului României, condus atunci de Ludovic Orban, a întocmit raportul cu numărul 3712 privitor la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, iar din cele 90 de pagini, 14 se referă la posibile situaţii de incompatibilitate şi conflicte de interese ce au fost constatate în cazul managerului interimar Cătălin Cîrstoiu. Conform documentelor prezentate, Cîrstoiu ar fi dat consultaţii, contra cost, la clinica privată a soţiei sale, în timp ce ocupa şi funcţia de manager al Spitalului Universitar. 
 
În replică, medicul Cîrstoiu a declarat că, din punctul său de vedere, nu s-a aflat în situaţie de incompatibilitate. 
 
”Nu sunt incompatibil, nu sunt în conflict de interese. E opinia mea şi dacă vreţi detalii suplimentare, la momentul respectiv am prezentat un punct de vedere Corpului de Control al premierului, care şi-a invalidat el singur, pentru că a invocat o bază legală care nu exista, parte din raport. Dar, având în vedere documentele ulterioare pe care le-am primit la Spitalul Universitar, de la ANI, eu înţeleg că a fost sesizată ANI pe acest aspect, singura instituţie care decide dacă este sau nu condiţia legală pentru a declara aşa ceva. Din punctul meu de vedere, nu am niciun fel de conflict de interese sau incompatibilitate”, a spus Cîrstoiu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.