Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, reafirmă că distribuirea de pastile cu iodură de potasiu reprezintă "o acţiune de sănătate publică", preventivă, el spunând că nu există în România informaţii despre posibilitatea unui incident din care să rezulte radiaţii nucleare. În ceea ce priveşte campania de informare cu privire la administrarea acestor comprimate, ministrul declară că "nu este pro ceva, este doar o campanie de informare, nu facem pledoarie pentru cineva să folosească pastile cu iod, dimpotrivă, facem pledoarie să nu le folosească decât într-o situaţie care ar putea să apară".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Aş vrea să fim foarte sinceri şi să nu generăm îngrijorări nefondate. Nu ştim nimic în ceea ce priveşte posibilitatea unui incident care să afecteze populaţia României şi cred că e foarte greu să existe o persoană să afirme că ştie că un astfel de lucru se poate întâmpla. Pe de altă parte, totuşi noi suntem oameni responsabili şi trebuie să asigurăm cea mai bună protecţie posibilă cetăţenilor români. Nu este vorba de niciun fel de situaţie care în acest moment să pună problema unui incident care să ducă la apariţia unor radiaţii crescute pe teritoriul României, dar în mod evident, odată cu apariţia conflictului din Ucraina şi cu diverse informaţii legate de siguranţa centralelor nucleare din Ucraina, luptele care se dădeau în apropierea acestor centrale, lumea, în mod evident, s-a îngrijorat şi au încercat să-şi procure produse pe bază de iod neştiind de foarte multe ori de ce sunt necesare sau când sunt necesare”, a explicat Alexandru Rafila, marţi seară, la TVR, decizia autorităţilor române de a comanda producţia de comprimate cu iodură de potasiu pe care urmează să le distribuie săptămâna viitoare populaţiei. 
 
El a subliniat că nu există "niciun fel de informaţie că s-ar putea întâmpla ceva în viitorul apropiat”, dar acest lucru nu exclude măsurile de precauţie. 
 
Rafila a amintit de incidentul nuclear din 1986 de la centrala de la Cernobîl, din Ucraina, când "a existat o perioadă de opacitate”, iar timp de zile întregi incidentul nu a fost adus la cunoştinţa publicului. 
 
Medicul a explicat că o eventuală acumulare de iod radioactiv la persoanele tinere, cu vârste sub 40 de ani, poate duce la afecţiuni la nivelul glandei tiroide. 
 
"În afară de iod radioactiv, există mulţi alţi izotopi, stronţiu, de exemplu, care sunt periculoşi, sau chiar mai periculoşi decât iodul în cazul unui astfel de incident. (...) Sperăm să nu fie o astfel de situaţie, este puţin probabilă, dar totdeauna trebuie să evaluezi un anumit risc, iar conflictul de la graniţa ţării noastre reprezintă o astfel de situaţie”, a spus el.
 
Rafila a menţionat că şi alte ţări europene au făcut demersuri similare cu privire la distribuirea comprimatelor cu iod. 
 
El a reamintit că românii vor fi instruiţi, printr-o campanie publică de informare, privind situaţiile în care trebuie administrat iodul. 
 
"Primeşti pastile cu iod pe care nu le iei decât dacă există un anunţ explicit al autorităţilor în acest sens, iar lucrul ăsta trebuie făcut într-un interval de opt ore, de obicei, de la anunţ. Noi nu vrem să fim neapărat promotorii unei campanii care să implice diverse personaje care să convingă lumea, noi nu trebuie să-i convingem de nimic. Pur şi simplu este vorba despre informaţii care vor fi difuzate, aici nu este pro ceva, este doar o campanie de informare, nu facem pledoarie pentru cineva să folosească pastile cu iod, dimpotrivă facem pledoarie să nu le folosească decât într-o situaţie care ar putea să apară şi care sperăm să nu afecteze vreodată ţara noastră, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să-ţi faci treaba, să iei o măsură preventivă”, a mai spus medicul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.