Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că se încearcă "permanentizarea prezenţei" personalului angajat în unităţile medicale pe durata determinată, pe perioada stării de alertă, prin contracte de muncă fără durată limitată. "Nişte oameni care şi-au demonstrat utilitatea şi calificarea în timpul pandemiei, fie că discutăm de direcţiile de sănătate publică sau instituţiile centrale, fie ca discutăm despre spitale sau ambulatorii de specialitate, aceştia oameni au muncit cu profesionalism, am trecut de această pandemie, mie mi se pare moral şi etic să facem în aşa fel încât ei să poată să ocupe, în condiţii de legalitate, categoric, aceste posturi", arată el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rafila a fost întrebat, miercuri, după şedinţa de Guvern, ce se întâmplă cu personalul angajat în spitale pe perioadă determinată, pe durata stării de alertă.

"Este în acest moment un proiect de lege în Parlament. Am luat legătura cu comisia de specialitate din Camera Deputaţilor, încercăm împreună cu dânşii să permanentizăm prezenţa acestui personal, prin contracte de muncă fără durată limitată, dar trebuie să respectăm toate prevederile legale privind ocuparea posturilor. Dar dorinţa noastră şi mi se pare şi morală şi etică - nişte oameni care şi-au demonstrat utilitatea şi calificarea în timpul pandemiei, fie că discutăm de direcţiile de sănătate publică sau instituţiile centrale, fie ca discutăm despre spitale sau ambulatorii de specialitate, aceştia oameni au muncit cu profesionalism, am trecut de această pandemie, mie mi se pare moral şi etic să facem în aşa fel încât ei să poată să ocupe, în condiţii de legalitate, categoric, aceste posturi", a declarat el.

Întrebat dacă acei angajaţi ar urma să dea un concurs, Rafila a răspuns că va fi o formulă legală.

"Deci ei trebuie în mod evident evaluaţi, înţeleg că există aceeaşi dorinţă şi la nivelul MAI, unde şi acolo a existat personal suplimentar în această perioadă", a menţionat el.

Federaţia Sanitas solicită parlamentarilor să urgenteze reglementarea menţinerii în sistemul medical a angajaţilor care au contract de muncă încheiat doar pentru perioada stării de urgenţă şi de alertă, argumentând că, fără aceştia, spitalele se vor confrunta cu o criză suplimentară de personal.

"Starea de alertă generată de pandemia de COVID-19 se apropie de sfârşit? Ce se va întâmpla cu angajaţii din Sănătate care au contract de muncă încheiat doar pe perioada stării de urgenţă şi de alertă? Oamenii aceştia au spus ”prezent” când sistemul a avut nevoie de ei. Ce face sistemul acum cu ei?", arătau reprezentanţii Sanitas, marţi, într-o postare pe Facebook.

Sindicaliştii adăugau că au făcut demersuri, încă din vara anului 2021, pentru reglementarea acestei situaţii, însă "schimbările politice au trimis în plan secundar problemele acestor salariaţi care au intrat în lupta cu pandemia atunci când sistemul sanitar era aproape de colaps".

"Actualii guvernanţi şi parlamentari trebuie să urgenteze reglementarea menţinerii acestor colegi în sistem, altfel spitalele se vor confrunta cu o criză suplimentară de personal! Faptul că proiectul de Lege privind reglementarea statutului personalului contractual care, în perioada stării de alertă, a fost încadrat pe perioadă determinată a fost adoptat de Senat, urmând să ajungă foarte curând în dezbaterea Camerei Deputaţilor este un semn bun, dar trebuie categoric urgentate procedurile", afirmau reprezentanţii Sanitas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.