lucrurile acestea se pot rezolva în în trei luni, şase luni, cred că nu este realistă şi dacă începem procesul şi el a început foarte intens aş putea spune, prin implicarea acestor profesionişti din domeniul oncologiei şi prin modificările care au fost făcute la contractul-cadru acum în anul 2023 care permite accesul mult mai rapid al pacienţilor la investigaţii şi la tratament, inclusiv la medicină personalizată, inclusiv la tehnicile de radioterapie avansată, cum este stereotaxia, cred că începutul este foarte serios, este foarte consistent. 

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Problema Planului Naţional de Control a Cancerului este următoarea. Majoritatea normelor au fost elaborate. Normele nu sunt elaborate de birocraţi, să ştiţi, sunt elaborate de profesionişti. Profesioniştii sunt cei care lucrează cu pacienţii oncologici, care cunosc problemele din reţea şi care propun soluţii care trebuie adoptate ca legislaţie, sigur, dar ele sunt normel de natură tehnică. De asemenea, trebuie asigurată finanţarea. După cum ştiţi, finanţarea programului de oncologie, inclusiv a prevederilor care urmează să fie implementate prin Planul Naţional de Control al Cancerului este în zona Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Eu aş vrea să găsim soluţii pentru ca sistemul să funcţioneze fără disfuncţionalităţi în aceste luni şi în prima parte a anului viitor”, a afirmat Alexandru Rafila, luni la U.M.F. „Carol Davila” din Bucureşti.

El a adăugat că trebuie să existe o finanţare, la construirea bugetului pentru anul 2024, privind implementarea acestui Plan.

„La construirea bugetului pentru anul viitor să existe o finanţare care să permită începerea implementării acestor prevederi din Plan, pentru că trebuie să fim foarte conştienţi că acest lucru este un proces, nu este o decizie care schimbă peste noapte lucrurile. Avem nevoie de reţele ierarhizate de asistenţă medicală. În unele locuri există, în alte locuri există mai puţin. Avem nevoie de profesionişti care să lucreze în aceste reţele. Ori această idee că toate lucrurile acestea se pot rezolva în în trei luni, şase luni, cred că nu este realistă şi dacă începem procesul şi el a început foarte intens aş putea spune, prin implicarea acestor profesionişti din domeniul oncologiei şi prin modificările care au fost făcute la contractul-cadru acum în anul 2023 care permite accesul mult mai rapid al pacienţilor la investigaţii şi la tratament, inclusiv la medicină personalizată, inclusiv la tehnicile de radioterapie avansată, cum este stereotaxia, cred că începutul este foarte serios, este foarte consistent. Comentariile care sunt pe margine, inclusiv incapacitatea celor care fac aceste comentarii de a preciza care sunt problemele care nu au fost rezolvate, din punct de vedere juridic, mie mi se pare neserios”, a completat ministrul Sănătăţii.

Acesta a mai spus că nu crede că va rămâne doar pe hârtie Planul Naţional de Control al Cancerului.

„Nu cred că acest Plan Naţional de Control al Cancerului va rămâne pe hârtie. E opinia mea ca profesionist, în primul rând. Este o responsabilitate şi politică, dar şi profesională. Pacienţii de cancer din România trebuie să aibă acces la cele mai bune resurse de diagnostic şi de tratament, inclusiv la prevenţie. Important este să existe un proces care să fie sustenabil şi coerent din punct de vedere profesional, organizatoric, dar şi financiar”, a conchis Rafila.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.