Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că nu trebuie să avem o lege a malpraxisului care să pună în funcţiune un mecanism care să înrobească medicii din punct de vedere financiar şi a precizat că dreptul de liberă practică al unui medic este sfânt şi nu trebuie condiţionat de plata unor sume mari către societăţile de asigurări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că ministerul sprijină orice fel de iniţiativă legislativă legată de malpraxis dacă aceasta respectă independenţa profesională a medicilor. 
“În spaţiul public circulă tot felul de informaţii legate de malpraxis şi de faptul că se încearcă dezincriminarea activităţii medicale. Suntem perfect de acord. Ministerul Sănătăţii, din păcate, nu a primit din partea Colegiului Medicilor din România niciun fel de document oficial. Am avut o discuţie preliminară în urmă cu mult timp cu domnul profesor Coriu, sprijinim orice fel de iniţiativă legislativă, care însă trebuie să respecte două lucruri: trebuie să respecte independenţa profesională a medicilor, pe de o parte, şi să încurajeze activitatea medicală şi să descurajeze medicina defensivă, cu precizarea că această dezincriminare are anumite limite, pentru că acţiunea penală a unei persoane fizice nu poate fi împiedicată de nicio lege, pentru că este anticonstituţional, deci trebuie să înţelegem lucrul ăsta”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
El a mai declarat că noua lege a malpraxisului nu trebuie să pună în funcţiune un mecanism care să înrobească medicii din punct de vedere financiar. 
“Şi al doilea lucru care cred că este extrem de important şi aş vrea ca toată lumea, mai ales colegii medici să îl reţină, nu trebuie să avem o lege a malpraxisului care să pună în funcţiune un mecanism care să înrobească medicii din punct de vedere financiar. Nu trebuie să ajungem în situaţia în care medicii să trebuiască să plătească sume mari de bani după un an, doi ani de funcţionare a unei astfel de legi, încât ei să îşi poată dovedi dreptul de liberă practică. Dreptul de liberă practică al unui medic este sfânt, nu trebuie condiţionat de plata unor sume mari către societăţile de asigurări”, a transmis ministrul Sănătăţii.
El a adăugat că dacă acest proiect legislativ respectă aceste principii atunci Ministerul Sănătăţii va fi principalul partener al acestei iniţiative. 
“Dacă acest proiect de lege despre care tot auzim, dar nu am avut ocazia să îl vedem până în momentul de faţă, respectă aceste principii, adică respectul independenţei profesionale şi acest lucru care nu duce la înrobirea corpului medical din punct de vedere financiar, înrobirea medicilor din punct de vedere financiar, vă asigur că Ministerul Sănătăţii va fi principalul partener şi promotor al unui astfel de proiect”, a afirmat Rafila.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.