Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că ordonanţa de urgenţă care aprobă înfiinţarea ANDIS este pe circuitul de avizare al Ministerului Sănătăţii, precizând că agenţia va fi înfiinţată în subordinea Ministerului Sănătăţii, deşi au existat discuţii despre posibilitatea ca agenţia să fie în subordinea Secretariatului General al Guvernului. "Acum domnul Ghinea care are informaţii, dar sunt defazate, nu ştie că OUG care aprobă înfiinţarea agenţiei e în procedură internă la Ministerul Sănătăţii şi va fi trimisă şi celorlalte minister avizatoare", a afirmat Rafila. El a menţionat că i se pare "ciudat ca cei 70-80 de angajaţi ai agenţiei să fie consiliaţi de foarte mulţi experţi internaţionali de la diverse instituţii". "Nu am acuzat pe nimeni, am cerut un punct de vedere din partea Corpului de Control al premierului. Se va întâmpla acest lucru", a arătat el, adăugând că sunt unele lucruri care "sfidează logica".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că au existat reacţii virulente atunci când a vorbit despre ANDIS.
 
"Nu am pronunţat niciun nume. Cu toate astea au existat nişte reacţii virulente şi chiar domnul Ghinea a realizat un soi de sustenabilitate a trivialităţii în mesajele publice atunci când mi se adresează pe social media. Să fie sănătos. Nu pot să îi urez decât multă sănătate de toate felurile”, a afirmat ministrul Sănătăţii. 
 
El a menţionat că niciuna din cele 22 de structuri ale Ministerului Sănătăţii nu a participat la realizarea PNRR. 
 
"Am consultat structurile din cadrul Ministerului Sănătăţii privind implicarea lor în realizarea acestui PNRR. Niciuna din cele 22 de structuri nu a participat la realizarea programului. A fost unul, nu spun secret, ci necunoscut în Ministerul Sănătăţii, care ulterior trebuia să îl implementeze. Acest lucru a fost făcut de câteva persoane, lucrat poate în afara Ministerului Sănătăţii. (...) Celebra Agenţie pentru Investiţii în Domeniul Sanitar (ANDIS) trebuia constituită în subordinea Ministerului Sănătăţii. După ce am preluat funcţia de ministru şi am consultat informaţii despre această agenţie, am avut consultări să vedem unde poate fi plasată această agenţie, dacă să fie la Secretariatul General al Guvernului sau la Ministerul Sănătăţii. Şi la începtuul proiectului a fost o discuţie despre posibilitatea ca agenţia să fie în subordinea Secretariatului General al Guvernului”, a explicat Rafila.
 
El a menţionat că ANDIS va fi în subordinea Ministerului Sănătăţii. 
 
"Toată lumea a căzut de acord să fie la Ministerul Sănătăţii. Acum domnul Ghinea care are informaţii, dar sunt defazate, nu ştie că OUG care aprobă înfiinţarea agenţiei e în procedură internă la Ministerul Sănătăţii şi va fi trimisă şi celorlalte minister avizatoare”, a transmis ministrul Sănătăţii. 
 
El a precizat că problema legată de consultanţă este una serioasă deoarece funcţionarea ANDIS costă 5 milioane de euro, iar pentru consultanţă este alocată suma de 25 de milioane de euro. 
 
"Problema legată de consultanţă este una serioasă pentru că această agenţie nu face consultanţă pentru toate spitalele asumate în proiect, se ocupă de spitalele regionale finanţate din alţi bani, nu din PNRR, şi încă trei spitale din lista celor 25, care să fie de interes naţional, iar celelalte spitale trebuie făcute de agenţiile de dezvoltare regionale. Mi s-a părut ciudat ca cei 70-80 de angajaţi ai agenţiei să fie consiliaţi de foarte mulţi experţi internaţionali de la diverse instituţii. Funcţionarea agenţiei costă 5 milioane de euro, inclusiv trainingul pentru angajaţi, iar consultanţa e de cinci ori mai mare. Nu am acuzat pe nimeni, am cerut un punct de vedere din partea Corpului de Control al premierului. Se va întâmpla acest lucru”, a mai declarat Rafila. 
 
El a precizat că problema este legată de faptul că cele 49 de spitale selectate iniţial în proiect, din care vor fi alese 25, nu au fost desemnate pe baza niciun criteriu, menţionând că s-a ţinut cont doar de existenţa unui studiu de fezabilitate. De asemenea, Rafila a precizat că sudul şi estul ţării sunt "vitregite" în cadrul acestui proiect. 
 
"Prima condiţie este să facem acele spitale de care avem nevoie. Să nu facem spitale de care nu avem nevoie pentru că este o dublare a serviciilor medicale în acelaşi loc sau nu avem resursa umană. Nu contează studiul de fezabilitate, mă interesează ca acea investiţie să răspundă unor nevoi de sănătate.  A doua condiţie, să se facă transparent, cu cele mai mici costuri”, a explicat ministrul Sănătăţii. 
 
El a menţionat că mai sunt unele lucruri care "sfidează logica", precum ar fi faptul că spitalele trebuie să se termine cel târziu în 2026, dar achiziţia de echipamente să fie gata până în 2024. 
 
"Dacă ai spital regional nu mai poţi face un centru de multitraumă pentru că acel spital regional are şi acel centru de multitraumă. Vrem tranasparenţă, obiectivitate, criterii clare pe care să le înţeleagă oricine. Sunt lucruri care necesită consultanţă pentru că sfidează logica. Clădirile trebuie să se termine cel mai târzIu în 2026, achiziţia de echipamente să se termine cel mai târziu în 2024. Cum cumperi un echipament cu doi ani înainte de terminarea clădirii? Mi se pare intolerabilă lipsa de transparenţă în predarea mandatului către ministrul Cseke şi indirect către mine. Dacă erau oameni de bună credinţă puneau aceste lucruri la dispoziţie", a mai afirmat Rafila.
 
El a revenit la situaţia legată de consultanţă, precizând că angajaţii care vor lucra la ANDIS vor avea un salariu de 1.000 de euro pe lună şi vor fi beneficia de consiliere din partea unor persoane plătite cu 2.000 de euro pe zi. 
 
"Angajaţii vor fi plătiţi cu 1.000 de euro, iar consultanţii, persoanele care îi învaţă, cu 2.000 de euro pe zi. Şi vor fi sute şi mii de zile. Dacă vrei să faci funcţională o agenţie trebuie să aduci oameni cei mai buni pe care să îi fidelizezi şi să îi plăteşti”, a mai afirmat Rafila, care a precizat că angajaţii agenţiei vor avea toată responsabilitatea, nu consultaţii şi se va crea o discrepanţă mare între ei şi consultanţi. 
 
Rafila a menţionat că la PNRR a lucrat din partea Ministerului Sănătăţii Andra Migiu, fost secretar de stat. 
 
"A existat o doamnă secretar de stat, Andra Migiu, care a lucrat la Banca Europeană de Investiţii. S-a ocupat de PNRR împreună cu câţiva colaboratori apropiaţi, personali, apoi a plecat de la Ministerul Sănătăţii şi s-a întors la Banca Europeană de Investiţii, care este unul dintre principalii consultanţi în acest proiect”, a explicat ministrul Sănătăţii. 
 
El a mai menţionat că banii de consultanţă din PNRR nu sunt gratuiţi, ci sunt fonduri care trebuie rambursate.
 
Fostul ministru al Proiectelor Europene Cristian Ghinea susţine că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, "a informat Comisia Europeană că nu vrea ANDIS la Ministerul Sănătăţii ci vrea să fie mutat la Secretariatul General al Guvernului".
 
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Dan Vîlceanu a afirmat că Agenţia pentru Infrastructura din Sănătate în PNRR - ANDIS va fi înfiinţată la Ministerul Sănătăţii şi nu în subordinea Companiei Naţionale de Investiţii sau a Secretariatului General al Guvernului. Întrebat dacă nu i se pare mare suma de 25 milioane euro alocată pentru consultanţă ANDIS, Vîlceanu a precizat că suma totală alocată este de 30 milioane euro şi dacă înfiinţarea ANDIS va costa de exemplu 10 milioane euro, restul banilor pot fi redistribuiţi spre alte investiţii în Sănătăte.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.