Conflictul de la Spitalul Floreasca, unde 22 de medici de la Unitatea Primiri Urgenţe şi-au anunţat demisia, trebuie deblocat prin restabilirea unei comunicări normale între managementul instituţiei şi medici, pentru că altfel, dacă demisionarii ar pleca din spital, ar fi imposibil să li se găsească repede înlocuitori, a declarat, pentru News.ro, secretarul de stat Raed Arafat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În mod normal, conflictul ar trebui să se deblocheze acum, nu mai există motiv pentru conflict. Aşa cum a zis şi ministrul Voiculescu, era o problemă de comunicare majoră acolo şi nu numai cu UPU, pentru că ieri au fost, la întâlnirea de la minister, împreună cu cei de la urgenţe, şi alţi medici, printre care anestezişti. Lucruile trebuie să se reaşeze”, a spus fondatorul SMURD, Raed Arafat, care a participat, miercuri seară, la prima parte a întâlnirii dintre ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi medicii protestatari.

Arafat a adăugat că tensiunile s-au acumulat la Floreasca în ultimele luni şi că ele au fost cauzate de o comunicare deficitară, care a ajuns chiar să îi împiedice pe medici să îşi facă meseria.

”Au acuzat lipsa de medicamente în condiţiile în care în spital erau medicamentele, dar nu li se semnau referatele la timp. Au acuzat lipsa de materiale în condiţiile în care nu e lipsă de bani pentru a se cumpăra materiale, aici au pus problemele de comunicare. Se întârzia cu semnarea referatelor de aprobare, se punea sub semnul întrebării dacă ei foloseau corect sau nu medicamentele. Culmea că era vorba de medicamentele cele mai ieftine: adrenalina, diazepam. S-a mai pus o dată problema că se gândesc să facă asta, dar lumea a crezut că s-a înţeles că trebuie să fie comunicarea mai bună”, a declarat Arafat.

Conflictul, unic în sistemul medical, trebuie deblocat, pentru că, în situaţia în care demisionarii ar pleca din spital, ei ar fi foarte greu de înlocuit, mai spune secretarul de stat 

” În niciun caz la urgenţă, în niciun caz. Aceşti medici au crescut aici, ei deservesc mai multe segmente ale serviciului de urgenţă. Ei nu sunt medici simpli la UPU, să zicem că la UPU aduci câţiva specialişti. Ei deservesc maşinile de terapie intensivă, avionul SMURD-ului, ei sunt cei pe care ne bazăm dacă este o catastrofă, cei care vin de acasă într-o oră, în 30 de minute. Lipsa lor s-ar simţi foarte serios. Aceşti medici sunt medici care ţin pe umerii lor mai mult decât o unitate de primiri urgenţe”, a explicat Raed Arafat, întrebat dacă medicii demisionari ar putea fi înlocuiţi, în situaţia în care nu revin asupra demisiilor.

Secretarul de stat a precizat că medicii demisionari nu au pus niciodată problema unei greve: ”Ei  nu au pus problema unei grave, ci doar au spus că pleacă, eu nu îşi neglijau pacienţii. De altfel, legislaţia pe urgenţă nu permite greva şi reducerea programului de lucru”.

Noi demisii s-au înregistrat, joi dimineaţă, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca, unde conflictul continuă şi după demisia managerului Sorin Păun. Medicul Gabriela Bratosin a spus că la acest moment sunt 22 de demisii ale medicilor şi că şi ceilalţi nouă doctori din UPU-SMURD au anunţat că vor recurge la acest gest, însă nu sunt la spital pentru a-şi scrie demisiile. De asemenea, şi asistenţii medicali au decis să demisioneze.

Medicul Gabriela Bratosin de la UPU-SMURD Floreasca a spus că demisia managerului nu rezolvă în totalitate situaţia, pentru că la spital sunt pobleme grave de funcţionare, una dintre acestea fiind legată de lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare.

"Noi am luat deja o decizie. Nu vrem o negociere cu fiecare în parte, noi vrem să fim lăsaţi să ne facem treaba, să ne facem meseria, să nu mai existe lipsuri care să ducă la afectarea activităţii atât în spital, cât şi în prespital, pentru că cel care are de suferit, într-un final, este pacientul. Dacă nu va fi o ciclicitate în asigurarea medicaţiei vom ajunge iar în situaţia în care am ajuns acum o lună, acum două luni şi, dacă se continuă, la un moment dat nu o să mai avem nimic şi nu o să avem cu ce să tratăm pacienţii. De-asta am ajuns aici", a declarat medicul Gabriela Bratosin.

Bogdan Opriţa, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor a Spitalului Floreasca, a declarat, joi dimineaţă, că demisia managerului spitalului, Sorin Păun, nu va rezolva problemele dacă procedurile stabilite de acesta, care au dus la apariţia situaţiei, nu vor fi schimbate. El a mai spus că toţi medicii sunt acum la spital, dar că "sunt probleme juridice care trebuie lămurite - există preaviz pentru medicii demisionari sau nu există".

Bogdan Opriţa a spus că acum discuţia trebuie să se axeze pe problemele generate de fostul manager şi pe remedierea acestora.

"Faptul că domnul Păun a demisionat, nu va rezolva şi problemele apărute. Noul manager va trebui să ia măsuri pentru a ne putea face meseria la parametrii corecţi. Dacă proceduri care au fost stabilite de fostul manager nu vor fi schimbate, nu se va schimba situaţia de acum", a spus coordonatorul SMURD Bucureşti.

Sorin Păun, managerul interimar al Spitalului Floreasca, şi-a înaintat demisia din funcţie, miercuri seară, în urma discuţiilor cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Ministrul a spus că în cel mai scurt timp va fi numit un nou manager interimar care să asigure buna funcţionare a acestui spital, până la organizarea concursului pentru ocuparea postului, cel târziu în luna octombrie şi că Ministerul Sănatatii va acorda în continuare tot sprijinul Spitalului Floreasca, pentru remedierea rapidă a situaţiei.

Vlad Voiculescu s-a întâlnit, miercuri seară, atât cu managerul Spitalului Floreasca, cât şi cu o parte din cei 17 medici de la UPU-SMURD care miercuri şi-au dat demisiile.

La finalul discuţiilor, Bogdan Opriţa, coordonatorul UPU Floreasca şi al SMURD Bucureşti, a spus că ministrul a fost informat că peste 90 la sută din personalul de la UPU Floreasca - unde ajung zilnic 380-420 de pacienţi - doreşte să demisioneze din cauza conflictului cu managerul unităţii medicale. Opriţa a mai spus că, în ultima perioadă, discuţiile cu administraţia spitalului au fost purtate doar prin documente, ceea ce, în opinia sa, reprezintă o lacună gravă în comunicare.

La rândul său, ministrul Sănătăţii a spus, la finalul discuţiilor cu medicii, că sunt două tipuri de probleme la Spitalul Floreasca - unele de comunicare şi unele  administrative, el confirmând că au existat "nişte probleme cu medicamentele", care s-au remediat între timp.

Cei 17 medici de la UPU care au demisionat, miercuri, au reclamat că nu mai pot lucra în condiţiile de acum şi că nu găsesc înţelegere la managerul unităţii medicale, Sorin Păun, care refuză săaprobe noi posturi sau să semneze pentru achiziţia de medicamente, astfel că ei sunt nevoiţi să cumpere unele medicamente din banii lor. De asemenea, ei s-au plâns de comportamentul şi de limbajul managerului.

"Domnul manager, când are o problemă cu noi, recurge la tot felul de măsuri de intimidare, suntem chemaţi în biroul dumnealui să dăm tot felul de note explicative. Practic, ni se pune pumnul în gură pentru orice lucru minor. Noi am ajuns la concluzia că nu ne putem desfăşura activitatea şi am decis să ne înaintăm demisia, să ne găsim de muncă în altă parte (...) Suntem în preaviz 14 zile, după care vom vedea ce vom face. Nu găsim niciun fel de înţelegere la managerul spitalului, cu care nu se poate discuta. Nimeni nu vrea să ne asculte ", declara unul dintre medicii demisionari.

Pe Internet au apărut, în ultimele zile, mai multe înregistrări audio în care managerul Sorin Păun se aude înjurându-i pe unii dintre medicii de la Spitalul Floreasca şi ameninţându-i că nu le plăteşte gărzile suplimentare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.