Numărul bărbaţilor care apelează la terapia de cuplu începe să îl egaleze pe cel al femeilor, după ce ani în şir, în terapie erau cam 20%, acum tind spre 50%. Succesul unei terapii, care durează în medie între 4 şi 6 luni, nu înseamnă neapărat că cei doi rămân împreună, deşi acesta este primul obiectiv, ci că învaţă cum să trăiască şi dacă se despart, a declarat, miercuri, într-o conferinţă, psihoterapeutul Oana Nicolau, care de zece ani analizează comportamentul cuplurilor din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De fapt, 8 din 10 cupluri din România vin la psihoterapeut deoarece unul dintre parteneri nu-şi mai manifestă afecţiunea faţă de celălalt, arată un studiu realizat de psihoterapeutul Oana Nicolau după zece ani de experienţă în terapia de cuplu.

Printre principalele probleme cu care s-au confruntat cele aproape 1000 de cupluri care au venit la terapie se mai numără lipsa susţinerii şi încurajării partenerului, delăsarea pe plan personal, lipsa timpului sau apariţia copilului.

„În ciuda percepţiilor generale, nu infidelitatea este principala problemă cu care cuplurile din România se confruntă, ci lipsa de afecţiune, lipsa de manifestare a sentimentelor. Majoritatea partenerilor ridică problema singurătăţii într-un cuplu şi nesiguranţa în relaţie şi în iubirea celuilalt. O altă problemă este timpul alocat relaţiei, acel timp pe care cei doi parteneri îl petrec făcând activităţi împreună şi este o resursă foarte importantă în evoluţia relaţiei lor”, a mai spus  psihoterapeutul Oana Nicolau.

Potrivit acesteia, fiecare partener este responsabil de partea lui de relaţie.

"Dacă ar fi să ne imaginăm relaţia ca fiind o sfoară, fiecare partener este la câte un capăt al sforii. Deci,  ceea ce se întâmplă bine sau rău în relaţia respectivă este cauzat de  fiecare partener în parte în  egală măsură", a mai spus Oana Nicolau. 

Din cele o mie de cupluri care s-au aflat în terapie în cabinetul său, cei mai mulţi aveau vârste curpinse între 30 şi 40 de ani, dar sigur au fost şi tineri de 20 de ani, la începutul vieţii de cuplu, sau spre 60 de ani.

"Succesul unei terapii nu însemnă neapărat că cei doi rămân împreună, deşi acesta este obiectivul. O terapie de succes este o terapie începută şi încheiată. Nu întotdeauna cei care vin în terapie pleacă din terapie împreună, în continuare formând un cuplu. Poate despărţiţi, poate divorţaţi. Şi aceea este o terapie de succes. Important este ca oamenii să vină şi să menţină întreg succesul terapeutic pentru că, indiferent de ce se va întâmpla în cuplul lor, ei vor învăţa la terapie cum sa gestioneze situaţiile apărute în cuplul lor şi cum să gestioneze - dacă vorbim de divorţ sau despărţire - acea situaţie.  În general predomină numărul celor care rămân împreună", a mai spus psihoterapeutul.

Cuplurile amână discuţia cu un psiholog pentru că neagă existenţa unei probleme în cuplu, dar sigur şi din considerente financiare. Dar , dacă ar fi mers la psiholog de la primele probleme, şansa salvării relaţiei ar fi fost mult mai mare.

"De aceea sfatul meu ar fi să nu aştepte să treacă timpul, ci să mergă la specialist imediat ce constată o problemă în cuplu. Multe probleme apar în cuplu, deşi pare paradoxal după apariţia copilului. Asta fie pentru că mama dedică mai mult timp copilului şi neglijează soţul, fie pentru că nu îl implică în treburile comune. Mai este un moment important, cariera. De foarte multe ori, partenerii pun cariera înaintea vieţii de cuplu. Sunt dedicaţi meseriei şi uită de celălalt. Aşa, azi aşa, mâine aşa, apare infidelitatea", a mai spus Oana Nicolau.

Întrebată dacă bărbaţii vin şi ei la terapia de cuplu, Oana Nicolau a spus că vin tot mai mulţi.

 "Văd ca pe o deschidere din ce în ce mai mare şi din partea bărbaţilor.  Dacă acum câţiva ani ponderea  bărbaţilor care veneau în terapie era undeva la 20%, astăzi deja încep să se echilibreze, să ajungă la jumătate şi probabil că acesta este motivul  pentru care bărbaţii iniţiază terapia de cuplu. Devin din ce în ce mai deschişi şi înţeleg importanta apelării la un specialist", a adăugat psihoterapeutul. 

Pentru problemele de cuplu, psihoterapeutul Oana Nicolau a lansat cartea “A de la Armonie” care scoate la lumină cazurile cu care s-a confruntat în cabinet.

„Ideea cărţii a venit din iubire pentru oameni şi pentru problemele pe care aceştia le au. Viaţa de cuplu ne aduce împlinire şi trasează zâmbete şi bucurie pe chipurile noastre. Cartea are la bază poveştile reale din cabinet, poveşti care-i pot ghida şi pe ceilalţi în atingerea armoniei în cuplu. Totodată, cartea subliniază importanţa terapiei ca mijloc de prevenţie”, a precizat psihoterapeutul Oana Nicolau.

Potrivit psihoterapeutului, în perioada 20 iulie – 20 august, clinica la care lucrează oferă un pachet special pentru primele 50 de cupluri care aleg să meargă în terapie – la cinci şedinţe achiziţionate primesc o şedinţă cadou. Pentru cei care nu au timpul necesar sau nu se află în Bucureşti, c oferă şi terapie prin Skype. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.