Peste 10.000 de persoane participă, miercuri, la protestul organizat în Bucureşti de sindicaliştii din Educaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Surse oficiale au precizat, miercuri, că peste 10.000 de sindicalişti din educaţie participă la protestul din Bucureşti.

Oamenii scandează şi ăşi susţin revendicările.

"Astăzi ne putem bate pentru drepturile noastre, pentru câştigarea respectului şi demnităţii acestei profesii, sau… putem alege să tăcem, să fim indiferenţi, resemnaţi acasă sau în şcoală. Tăcerea înseamnă acceptarea actualei situaţii şi întărirea credinţei guvernanţilor că politicile lor sunt corecte. Astăzi prin protestul nostru putem fi modele pentru copiii noştri şi pentru societate”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”.

Acţiunea este organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală ”ALMA MATER”.

Potrivit organizatorilor, acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii - personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

De asemenea, este  în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai.

Care sunt revendicările federaţiilor sindicale

- Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

- Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

- Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

- Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

- Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.