Peste trei mii de oameni protestează, miercuri seară, în Piaţa Victoriei, faţă de intenţia Guvernului de a da o ordonanţă de graţiere şi una de modificare a Codului penal, ei scandând "În democraţie, hoţii stau la puşcărie", "Colectiv!", "Dragnea si ai lui, ciuma neamului". Manifestanţii s-au adunat iniţial în Piaţa Universităţii, de unde au plecat în marş spre Guvern, iar pe traseu li s-au alăturat sute de persoane. Sute de oameni au protestat şi la Cluj, Timişoara, Craiova, Sibiu şi Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 20:31: Aproape 3.000 de manifestanţi au ajuns la Guvern: "Demisia, demisia!", "DNA să vină să vă ia", "Jos penalii!

Aproximativ trei mii de oameni au ajuns, miercuri seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, în faţa sediului Guvernului, scandând "Demisia, demisia!", "DNA să vină să vă ia", "Jos penalii!", "La închisoare, nu la guvernare!".

Protestatarii au ajuns în Piaţa Victoriei în jurul orei 20.30. Ei scandează "Demisia, demisia!", "DNA să vină să vă ia", "Jos penalii!", "La închisoare, nu la guvernare!" "PSD, nu uita, România nu-i a ta", "Hoţii", "România, trezeşte-te!", "PSD, ciuma roşie", "ALDE şi cu PSD, aceeaşi mizerie".

Protestul, faţă de intenţia Executivului de a da o ordonanţă de graţiere şi una de modificare a Codului penal, a început în Piaţa Universităţii, iniţial participând câteva sute de persoane. 

După aproape două ore în care au scandat "În democraţie, hoţii stau la puşcărie", "Colectiv!", "Dragnea si ai lui/ Ciuma neamului", ”DNA/ Să vină să vă ia”, sau ”La închisoare/ Nu la guvernare”, manifestanţii au plecat în marş spre Guvern, în jurul orei 19.30.

Manifestanţii au cartonaşe roşii şi pancarte pe care scrie "Vrem sistem de sănătate, nu iertare de păcate", "Jos labele de pe Codul penal".

"Sunt împotriva legii graţierii şi împotriva corupţiei în general. Sunt aici ca să susţin DNA-ul şi să îi cer demisia lui Victor Ciorbea, care s-a dovedit a fi avocatul unor politicieni corupţi", a spus unul dintre participanţi.

"Suntem împotriva modificării Codului penal şi a ordonanţelor de urgenţă în domeniul legilor organice ale amnistiei şi graţierii. Dacă se consideră ca trebuie schimbate, în cel mai rău caz să se facă prin dezbatere publică, nu prin ordonanţă de urgenţă", a declarat un alt manifestant.

Printre protestatarii din Piaţa Universităţii s-au aflat şi preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR) Nicuşor Dan şi senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Protestul a fost organizat în urma unui apel pe Facebook.

*Vor putea fi gratiate pedepse şi dezincriminate fapte fără dezbatere publică (2.200 de dosare DNA sunt, de exemplu, pentru abuzul în serviciu, vizat de ordonanţă). Totul fără consultarea CSM", au scris iniţiatorii protestului pe Facebook.

Cluj: Conflict între manifestanţi şi jandarmi la protestul faţă de proiectele de ordonanţă vizând graţierea: ”Jandarmeria apără hoţia”

Peste 250 de persoane au protestat, miercuri seară, la Cluj-Napoca, faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului vizând graţierea şi modificările Codului penal, la un moment dat între câţiva manifestanţi şi jandarmi izbucnind un conflict, în condiţiile în care forţele de ordine le-au cerut acestora să se legitimeze, oamenii scandând ”Jandarmeria apără hoţia” şi ”Ruşine!”. 

Manifestanţii s-au adunat, începând cu ora 18.00, în Piaţa Unirii din municipiul Cluj-Napoca, ei având pancarte cu mesaje precum: ”În democraţie hoţii stau la puşcărie”, ”Ei graţiaţi, noi furaţi”, ”Fără graţiei, fără amnistie, Clujul n-are amnezie”.

De asemenea, ei au scandat ”Afară cu PSD din ţară” şi ”Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare”.

Foto: Radu Hângănuţ
Foto: Radu Hângănuţ

”Aceste ilegalităţi nu sunt justificate de aceea am ieşit în stradă. Cred că votul (n.r. - din 11 decembrie) a fost viciat prin manipularea la care poporul român este supus”, a spus unul dintre protestatari.

La un moment dat, între câţiva protestatari, unul dintre ei având o portavoce, şi jandarmi a izbucnit un conflict, forţele de ordine cerându-le acestora să se legitimeze. Oamenii au refuzat, iar manifestanţii au început să strige ”Jandarmeria apără hoţia” şi ”Ruşine”.

Protestul de la Cluj s-a încheiat după aproximativ o oră şi jumătate, fără alte incidente. 

Proteste similare au loc în mai multe oraşe din ţară.

La Timişoara, aproximativ o sută de oameni au protestat în Piaţa Victoriei din centrul municipiului, ei având pancarte cu mesaje precum ”Graţiere non grata” sau ”Spunem nu amnistiei şi graţierii”.

Şi în Piaţa Unirii din Iaşi s-au adunat aproximativ o sută de persoane, în majoritate tineri. Ei au scandat împotriva Guvernului, Avocatului Poporului şi a liderului PSD, Liviu Dragnea: ”Guvernaţi, nu graţiaţi”, ”DNA să nu ne laşi vino şi la noi la Iaşi”, ”Decât la Casa Albă, mai bine la Poarta Albă”. Manifestanţii au şi pancarte pe care scrie ”Voi cu democraţia sau voi cu lescu?” sau ”Legea graţierii, ruşinea ţării”.

La Sibiu, aproximativ 200 de persoane - tineri şi vârstnici, dar şi câţiva copii -  s-au strâns în Piaţa Mare având pancarte cu mesaje precum ”Ei graţiaţi, noi furaţi”. Participanţii la protest au cântat ”Doi elefanţi se legănau pe o pânză a graţierii”. Majoritatea manifestanţilor erau membri sau simpatizanţi ai PNL şi USR.

Câteva zeci de persoane au protestat şi la Craiova, în Piaţa Mihai Viteazul, ei afişând banere cu mesaje precum "Nu amnistiei" şi "Dragnea, te iubesc". Protestul a durat câteva zeci de minute.

Modificarea cadrului legislativ în regim de urgenţă şi în lipsa unor analize obiective care să ateste o nevoie socială imperioasă este nejustificată, susţine Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) referitor la proiectele de ordonanţă vizând graţierea şi modificările Codului penal, precizând că între infracţiunile graţiate se regăsesc abuzul în serviciu - sub toate formele sale - şi infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie, precum şi cele mai grave forme de evaziune.

Potrivit DNA, se dezincriminează în parte şi faptele din dosarul privind nepunerea în funcţiune a barocamerei de la unitatea de arşi a Spitalului Floreasca, "în care s-a produs vătămarea intereselor legale ale unor persoane prin imposibilitatea tratării victimelor dezastrului de la «Colectiv»”.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.