Angajaţii companiei publice de transport în comun din municipiul Constanţa au organizat de-a lungul timpului proteste sau greve care au dus la oprirea totală a activităţii, iar autobuzele nu au ieşit pe traseu câteva ore, acţiunea organizată luni la sediul CT Bus fiind cea mai recentă. Foştii primari Radu Mazăre şi Decebal Făgădău s-au confruntat fiecare cu o astfel de situaţie, oar acum este rândul edilului Vergil Chiţac să negocieze cu greviştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Pe data de 16 septembrie 2013, când era prima zi de şcoală, angajaţii Regiei Autonome de Transport în Comun, numele companiei de transport public în acea perioadă, nu au mai ieşit pe traseu.
Primarul Radu Mazăre a organizat atunci o şedinţă extraordinară a Consiliului Local în care s-a decis ca operatorii privaţi de transport să intre pe traseele RATC până se va finaliza protestul. 
Mazăre afirmase atunci că nu acceptă un şantaj din partea angajaţilor regiei de transport. 
“De data asta s-a umplut paharul sau altfel spus şi-au dat foc la butelie, pentru că nu accept eu ca primar şi ca reprezentant al constănţenilor, un şantaj. Ce s-a întâmplat astăzi a fost un şantaj, când oamenii mergeau la şcoală, domnii ne-au şantajat să le creştem lor salariile la 20 de milioane, că atâta vroiau. În primul rând pe lege, legea bugetului, nu este voie să le creştem salariile că sunt o societate cu pierderi. În al doilea rând în contractul colectiv de muncă semnat de ei nu trebuie să se modifice salariul. În al treilea rând legea, dacă ai contract colectiv de muncă, nu îţi dă voie să faci grevă. În al patrulea rând, chiar dacă nu aveau contract colectiv de muncă şi trebuiau să facă grevă sunt nişte proceduri şi nişte paşi de urmat. În al cincilea rând, dacă ar fi urmat aceşti paşi trebuiau să asigure o treime din transport, nu au făcut absolut nimic”, a transmis Mazăre.
În data de 16 septembrie 2013 greva RATC s-a încheiat la ora 13:00, şoferii revenind apoi pe trasee.
 
Un alt protest similar a avut loc pe data de 20 decembrie 2019. Şoferii CT Bus au refuzat să iasă pe traseu, fiind nemulţumiţi de valoarea primei de sărbători. Ei doreau ca aceasta să fie de 500 de lei şi nu de 330 de lei, cât le oferea municipalitatea. 
Primarul Decebal Făgădău afirmase că din 2017 până în prezent salariul brut al şoferilor companiei de transport s-a dublat, ajungând de la 1.600 de lei la 3.200 de lei. Pe lângă acest salariu, oamenii mai primesc tichete de masă, sporuri de vechime, de ore de noapte, de fidelitate. 
Primarul a mai spus că şoferii nu se pot plânge nici de condiţiile de lucru, municipalitatea achiziţionând peste 100 de autobuze noi. Făgădău mai anunţase că va depune plângere penală împotriva celor care au făcut această grevă şi va solicita răspunderea în solidar a celor care au blocat transportul public.
Greva din data de 20 decembrie 2019 s-a încheiat după câteva ore, şoferii ieşind pe traseu după ora 14. 
 
Angajaţii CT Bus au organizat, luni, un protest, iar autobuzele nu au mai plecat pe trasee, fiind nemulţumiţi că faptul că negocierile cu Primăria Constanţa au eşuat. El solicită, printre altele, o creştere a salariilor cu 1.000 de lei, dar şi un spor de muncă grea de cel puţin 15%. Angajaţii susţin că nu vor relua lucrul până când primarul Vergil Chiţac nu va veni să aibă o discuţie cu ei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.