Daniel David, prorectorul responsabil cu cercetarea de la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj, susţine că PSD ”reuşeşte să dezamăgească din nou” prin decizia de a separa educaţia de cercetare şi a crea două ministere - Ministerul Educaţiei şi Ministerul Cercetării şi Inovării -, el adăugând că aceste ”inovaţii instituţionale” vor ”îngropa” sistemul educaţional şi îi vor condamna pe români la ”înapoiere, sărăcie şi marginalizare într-o lume tot mai globalizată”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Daniel David, care este şi director al Institutului Internaţional de Studii Avansate de Psihoterapie şi Sănătate Mentală Aplicată, arată, într-o postare pe blogul personal, că ”separarea educaţiei de cercetare, prin organizarea a două ministere independente în noul guvern PSD” este o măsură care ”va îngropa” sistemul educaţional, el susţinând că cine i-a sfătuit pe social-democraţi să facă acest lucru, i-a sfătuit ”prost”.

”Partidul Social Democrat (PSD) reuşeşte să dezamăgească din nou. Pe când crezi sau speri că, iată, chiar poate intra ca mentalitate în social-democraţia europeană modernă, te izbeşte cu nişte decizii vetuste care te îngheaţă. Ultima decizie pe această temă este separarea educaţiei de cercetare, prin organizarea a două ministere independente în noul guvern PSD. Nu ştiu cine i-a sfătuit, dar, sincer, a fost un sfat prost! Când în toată lumea se vorbeşte de integrarea educaţiei (mai precis a învăţământului superior) şi cercetării într-o arie comună a educaţiei şi cercetării – pentru a uni eficient generarea, diseminarea şi utilizarea cunoaşterii -, noi avem din nou «inovaţii» instituţionale care ne vor îngropa. Nu ajunge că suntem pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte performanţa învăţământului preuniversitar (vezi rezultatele la testele P.I.S.A), învăţământului universitar (vezi clasamentele universităţilor) şi cercetării ştiinţifice (vezi clasamentele bazate pe inovaţie), – asta în condiţiile în care potenţialul nostru de inteligenţă şi creativitate nu este mai prejos -, dar cu noua opţiune administrativă a PSD se pare că chiar vrem să ne aşezăm bine pe aceste locuri, cu impact nefast asupra competitivităţii ţării şi calităţii vieţii oamenilor”, scrie profesorul Daniel David.

El atrage atenţia că separarea educaţiei de cercetare va avea ca efect ”înapoiere, sărăcie şi marginalizare într-o lume tot mai globalizată”.

”Dacă nu înţelegem să punem în centrul oricăror «proiecte de ţară» sau politici publice de arhitectură a ţării actul educaţional şi de cercetare, ca motor generator, atunci nu ne utilizăm potenţialul intelectual bun de inteligenţă şi creativitate şi suntem astfel condamnaţi la înapoiere, sărăcie şi marginalizare într-o lume tot mai globalizată. Ţările pe care vrem să le ajungem din urmă economic/ca nivel de trai aşa fac, ce este atât de greu de înţeles? Nu sunt nici mai inteligenţi şi nici mai creativi, ci au instituţii educaţionale moderne care le utilizează mai bine potenţialul intelectual”, mai arată David.

Profesorul subliniază că măsura PSD înseamnă o întoarcere la perioada comunistă şi că în acest fel românii se rup ”de aria europeană/internaţională a educaţiei şi cercetării”, marginalizându-se, fără să fie forţaţi de nimeni.

”Aşadar, speranţa «normalizării» cu care a venit PSD moare, cel puţin în domeniul educaţiei şi cercetării, întorcându-ne la un model bine aşezat din perioada comunistă, în care universităţile «predau», iar cercetarea «adevărată» se face în institutele de cercetare de către oameni «atestaţi» prin patalamale/hărtii, nu neapărat prin rezultate ştiinţifice! Atenţie, nu vreau să alunecăm în discursul steril legat de cine este mai important în cercetare: universităţi vs. institute de cercetare! Cercetători buni şi slabi există în ambele structuri. Astăzi, în lumea modernă, logica nu este «universităţi SAU institute», ci «universităţi ŞI institute», rolul mai important sau mai puţin important în cercetare fiind determinat de performanţa obţinută. De siguranţă, poate că prim-ministrul României ar putea monitoriza şi asigura această integrare funcţională printr-un consilier/grup de experţi în cadrul cancelariei proprii”, mai scrie David.

El susţine că, ”în viitor, dacă PSD chiar doreşte o «Românie normală», cele două ministere trebuie reunite (cel puţin învăţământul superior şi cercetarea, dacă nu educaţia şi cercetarea)”.

Daniel David este psiholog principal în psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, supervizor în domeniu, atestat naţional de Colegiul Psihologilor din Romania şi internaţional de Albert Ellis Institute, SUA şi Academia de Psihoterapie Cognitivă, SUA, preşedintele Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România, director al Institutului Internaţional de Studii Avansate de Psihoterapie şi Sănătate Mentală Aplicată, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din Universitatea ”Babeş-Bolyai” şi şeful Clinicii Universitare de Psihologie “Babeş-Bolyai – PsyTech”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.