Camera Deputaţilor a adoptat marţi, decizional proiectul de lege iniţiat de 58 de parlamentari, care implementează un pachet minim de servicii sociale pentru copii. Pachetul minim de servicii sociale presupune un sistem integrat de servicii furnizate la nivelul comunităţii, în funcţie de necesităţile individuale şi adresate, în special, copiilor din categoriile cele mai vulnerabile şi familiilor acestora, a explicat deputata neafiliată Oana Bîzgan, una dintre iniţiatoarele proiectului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am dat astăzi (marţi - n.r.) un vot esenţial pentru respectarea drepturilor şi demnităţii fiecărui copil. Pachetul minim de servicii se traduce printr-o serie de acţiuni care vor fi întreprinse, în mod constant şi coordonat de către specialişti, în domeniile esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Asta înseamnă că situaţia fiecărui copil va fi monitorizată de aceşti specialişti din comunitate, care vor lua toate măsurile necesare pentru respectarea drepturilor minorilor şi a interesului superior al acestora.  Mai mult decât atât, legea pe care am votat-o astăzi vine şi în întâmpinarea nevoilor pe care copiii le au ca urmare a crizei sanitare şi sociale provocate de pandemia de Covid-19”, a declarat deputata Oana Bîzgan, potrivit unui comunicat de presă.

Concret, programul care a fost deja implementat în stadiu pilot în judeţul Bacău, presupune existenţa, în fiecare comunitate, dar mai ales în cele în care locuiesc persoane din categorii vulnerabile, a unei echipe mixte de profesionişti – un asistent social, un asistent medical comunitar şi un cosilier şcolar, iar acolo unde este cazul şi a unui mediator şcolar precum şi a unui mediator sanitar.

Acelaşi program prevede şi existenţa unei baze de date care să cuprindă informaţii actualizate constant referitaore la situaţia copiilor din fiecare comunitate, astfel încât nevoile acestora să fie cunoscute şi să poată fi acoperite cât mai eficient.

„Modificarea adusă astăzi presupune, pe lângă impactul social pozitiv resimţit de beneficiarii direcţi şi un impact bugetar pozitiv, estimările UNICEF sugerând costuri mult mai mici pentru implementarea acestui proiect, comparativ cu costurile celorlalte categorii de servicii sociale incluse în procesul de protecţie a copilului. În plus, măsurile luate astăzi vor avea impact asupra unui număr important de persoane – copiii, familiile acestora şi comunităţile din care fac parte. UNICEF estimează, de asemenea, că prin implementarea acestei modificări vor fi create cel puţin 7600 de noi locuri de muncă, iar numărul acestora poate ajunge până la 17 000”, a completat Bîzgan.

După votul în Parlament, Iiţiativa urmează să ajungă la promulgare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.