Un proiectil de artilerie a fost descoperit, joi, în capul unei freze de foraj a unui utilaj care făcea lucrări de amenajare a plajei în zona Eforie, iar militarii au intervenit pentru îndepărtarea acestuia. Ei au folosit o încărcătură de explozibil, fără a pune în pericol personalul ambarcat sau siguranţa navigaţiei utilajului maritim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Forţele Navale Române au transmis că o grupă de scafandri militari EOD din compunerea Forţelor Navale a executat, joi, o misiune de extragere a unui proiectil de artilerie din capul unei freze de foraj a unui utilaj maritim civil, care desfăşura lucrări de amenajare a plajei, la distanţa de o milă marină (aproximativ doi kilometri) de Eforie Nord. 
 
 
“În jurul orei 11.00, scafandrii EOD au început deplasarea cu o ambarcaţiune rapidă, din portul militar Constanţa, iar la ora 12.20, comandantul grupei EOD a raportat că încercarea de extragere a proiectilului prin mijloace mecanice a prezentat dificultăţi care nu au permis executarea acesteia conform procedurilor specifice. Pentru eliminarea proiectilului, scafandrii EOD au folosit o încărcătură redusă de explozibil pentru neutralizarea prin spargere a proiectilului blocat în freza de foraj, fără a pune în pericol personalul ambarcat sau siguranţa de navigaţie a utilajului maritim. Procedura utilizată de specialiştii EOD a fost executată în conformitate cu standardele specifice şi cu acordul comandantului navei solicitante, iar intervenţia a fost finalizată la ora 14.00”, se arată în comunicat.
 
Forţele Navale au precizat că secţia de scafandri EOD din subordinea Centrului de Scafandri este unica structură din România special destinată să intervină la dispozitivele explozive neexplodate sub apă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.