Primăria Capitalei intenţionează să renunţe la facilitatea privind parcarea gratuită acordată deopotrivă autoturismelor electrice şi celor hibrid, de acest beneficiu urmând a se bucura doar şoferii care conduc autoturisme cu zero emisii de carbon şi care sunt înmatriculate în Bucureşti. Un alt proiect pus în transparenţă decizională prevede instituirea unei zone unice de tarifare care să cuprind toate parcările publice şi în care costul parcării să fie de 5 lei pe oră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Primăria municipiului Bucureşti a pus în transparenţă decizională un proiect de hotărâre privind utilizarea gratuită a parcărilor publice de utilitate generală de pe teritoriul municipiului Bucureşti de către autoturismele cu emisii zero de carbon, înmatriculate în Bucureşti. documentul poartă denumirea „“Proiect de hotărâre privind utilizarea gratuită a parcărilor  publice de utilitate generală de pe teritoriul municipiului Bucureşti de către autoturismele cu emisii zero (0) de carbon – CO2 înmatriculate în municipiul Bucureşti, precum si de abrogare a HCGMB nr. 140 din data de 26.05.2016 privind utilizarea gratuită a parcărilor publice de utilitate generală de pe teritoriul municipiului Bucureşti de către autoturisme hibrid şi cele electrice înmatriculare în municipiul Bucureşti, precum şi aprobarea modelului vignetei de identificare”.
Conform proiectului publicat vineri de municipalitate, de parcare gratuită în parcările publice generale vor beneficia posesorii autoturismelor cu emisii zero de carbon, înmatriculate în Capitală, iar excepţie vor face autovehiculele electrice care sunt folosite pentru transportul persoanelor şi pentru care cursele pot fi comandate prin platformele digitale, autoturismele folosite în sistem ride sharing şi cele care afişează, prin colantare sau prin mijloace autio-video mesaje publicitare. Aceste tipuri de vehicule electrice vor plăti parcarea la fel ca toate celelalte autovehicule. 
Proiectul supus dezbaterii prevede de asemenea abrogarea Hotărârii CGMB din mai 2016 care stabilea gratuitate la parcare pentru autoturismele hibrid şi cele electrice în parcările municipiului Bucureşti. 
Un alt proiect pus în transparenţă decizională de Primăria Bucureşti se referă la modificarea şi completarea HCGMB nr. 517/2019 privind aprobarea tarifelor de exploatare a parcajelor publice de utilitate generală din Municipiului Bucureşti. Prin acest proiect se propune o zonă unică de tarifare, ce cuprinde toate parcajele şi locurile de parcare prezente şi viitoare ce aparţin domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti. Conform documentului, pentru utilizarea locurilor de parcare în zilele de luni - vineri şi în intervalul orar 08:00 - 20:00, se stabileşte un tarif de 5 lei/oră.
Persoanele fizice, persoanele juridice şi instituţiile publice care doresc să cumpere abonamente pentru parcare în intervalul luni - duminică între orele 08:00 – 20:00, vor plăti, conform proiectului, 25 de lei pe zi sau 500 de lei pe lună.
În ceea ce priveşte tarifele pe care riveranii ar urma să le plătească pentru parcările din zona de reşedinţă, abonamentul ar ura să coste 50 d elei pe lună sau 500 d elei pe an. Proiectul prevede de asemenea tariful de 20 d elei pe oră pentru autocare şi pentru autovehiculele care deservesc industria cinematografică. 
Tarifele de parcare vor putea fi achitate prin tichete preplătite, tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru), prin SMS sau on-line, utilizând platformele sau aplicaţiile electronice specifice. 
Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unor întâlniri în care să se dezbată public proiectele de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 15 decembrie 2022, precizează administraţia locală.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.