Peste 30 de refugii ale staţiilor de tramvai din Bucureşti vor fi acoperite, până la sfârşitul lunii octombrie, cu muşchi sedum, care să absoarbă dioxidul de carbon emanat de maşini şi să diminueze poluarea fonică, spune primarul Capitalei, Gabriela Firea. Prima staţie amenajată astfel este cea de la Piaţa Sfântul Gheorghe, la capătul tramvaielor 21 şi 16.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul "Staţii verzi” a fost iniţiat de Asociaţia pentru Responsabilitate Socială „PLAN B” şi finanţat de Kaufland România, Engie România şi Schneider Electric România, Primăria Capitalei doar punând la dispoziţie, gratuit, structurile staţiilor de tramvai.

Prima staţie amenajată este cea a tramvaielor 16 şi 21, de la Piaţa Sfântul Gheorghe, al cărei acoperiş verde are 26 de metri pătraţi.

Raluca Costache, Development Manager PLAN B, a explicat că într-o oră şi jumătate acoperişul de spaţiu verde poate absorbi cantitatea de dioxid de carbon emanată de 27 de maşini în 80 de kilometri, iar într-un an poate absorbi 130 de kilograme de dioxid de carbon.

"Ceea ce vrem noi este ca împreună cu partenerii noştri este să creştem gradul de conştientizare a oamenilor, de a avea mai multă grijă de mediu, de a folosi transportul în comun mai des”, a spus Raluca Costache.

Katharina Scheidereiter, responsabil CSR Kaufland România, compania care va finanţa amenajarea a 24 de staţii din cele 34, a spus că acest proiect va fi cu siguranţă extins.

"Este un proiect de model, chiar ne dorim să fie preluat şi sperăm să-l extindem. Susţinem în continuare, pentru că ne dorim să ne angajăm pe termen lung, suntem aici ca să sustinem comunitatea românească. Vrem să facem ţara mai prietenoasă pentru toţi”, a spus ea.

La eveniment a fost prezent şi Eric Stab, director general ENGIE România, dar şi primarul Capitalei, Gabriela Firea.

"Îmi doresc o Capitală verde, să investim împreună cu asociaţii şi fundaţii, investitori privaţi, în sănătatea noastră şi a copiilor noştri. (...) Ne dorim ca acest proiect să se extindă până la finalul lunii octombrie în 34 de staţii de tramvai. Nu suntem departe de norma europeană, dar nici nu suntem acolo unde ar fi trebuit să fim. Pentru zonele foarte aglomerate este foarte necesar ca şi staţiile de autobuz să beneficieze de acest acoperiş verde. Sunt convinsă că acest model al nostru va fi preluat şi de alte oraşe din România”, a declarat primarul Capitalei.

Potrivit iniţiatorilor, instalarea de acoperişuri verzi pe refugiile staţiilor de tramvai face posibilă diminuarea poluării fonice şi a aerului. Vegetaţia captează, pe lângă microparticulele din aer, şi undele sonore, scăzând numărul decibelilor.

De asemenea, vara, prin spaţiul verde este redus efectul de "insulă de căldură”, mai explică iniţiatorii, în timp ce iarna, acoperişul verde din sedum măreşte efectul de termoizolare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.