Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova a fost lansat, miercuri, la Iaşi, având un buget total de peste 85 de milioane de euro. În cadrul acestuia, vor putea fi dotate cu echipamente şi modernizate unităţi medicale şi instituţii de învăţământ din comunităţile din zona de graniţă, vor fi reabilitate obiective turistice şi se vor putea realiza proiecte în parteneriat pentru îmbunătăţirea managementului frontierei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a participat, miercuri, la Iaşi, împreună cu Veronica Sireţeanu, ministrul Finanţelor Publice din Republica Moldova, la conferinţa de lansare a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova, pentru perioada 2021-2027.

Programul Interreg NEXT are un buget total de 85.878.268 de euro, din care 77.290.439 de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 8.587.829 de euro este contribuţia naţională, arată reprezentanţii ministerului, într-un comunicat de presă.

Astfel, vor putea primi finanţare proiecte care aduc beneficii comunităţilor de la frontieră, din judeţele Iaşi, Galaţi, Vaslui, Botoşani (România) şi de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.

Domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educaţia, turismul şi cultura, schimbările climatice, buna guvernanţă şi managementul frontierei. Astfel, vor putea fi dotate cu echipamente şi modernizate unităţi medicale şi instituţii de învăţământ, vor fi reabilitate obiective turistice şi se vor putea realiza proiecte în parteneriat pentru îmbunătăţirea managementului frontierei. De asemenea, personalul din aceste domenii va putea beneficia de pregătire şi instruiri comune, de schimb de bune practici, iar pentru populaţia din zonă vor fi organizate campanii de informare şi conştientizare pentru prevenirea şi reacţia în caz de dezastre.

”Fie că vorbim de drumuri reabilitate, de modernizarea şcolilor, de dotarea unităţilor medicale, fiecare investiţie este făcută în folosul oamenilor din zonă”, a precizat ministrul Cseke Attila.

Pentru a putea primi finanţare, un proiect trebuie să aibă cel puţin un partener din fiecare stat participant, detaliile privind condiţiile de accesare a fondurilor urmând a fi publicate pe website-ul programului, www.ro-md.net.

La evenimentul de lansare au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai autorităţilor publice centrale şi locale din România, precum şi ai altor organisme interesate de accesarea fondurilor disponibile prin intermediul acestui Program.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.