Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită mai multă transparenţă în procesul de calculare al taxei clawback, în contextul în care reclamă că sunt obligaţi să plătească o sumă nivel nejustificat de mare şi spun că nu mai pot acoperi frauda din sistemul de sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România APMGR atrage atenţia că existenţa unei fraude de peste 9,4 milioane de lei în modul de utilizare al fondurilor alocate cheltuielilor cu medicamente de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, făcută publică în ultimul raport de audit al Curţii de Conturi, este îngrijorătoare pentru producătorii de medicamente întrucât determină creşterea artificială a taxei clawback. Autorităţile au datoria să corecteze această fraudare flagrantă a sistemului public de sănătate, iar o prima măsură ar putea să fie mai multă transparenţă în modul de calcul al taxei clawback, solicitată de nenumărate ori de către industria farmaceutică” a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Mai mult, producătorii de medicamente generice atrag atenţia că, în lipsa acestei măsuri, CNAS nu va avea niciun interes să stopeze frauda din sistemul public de sănătate întrucât aceasta este transferată, în totalitate, în sarcina producătorilor de medicamente prin taxa clawback. 

"Din cauza taxei clawback, care este la un nivel nesustenabil şi a cadrului fiscal şi de reglementare nefavorabil, producătorii de medicamente generice au fost nevoiţi în ultimii ani să disponibilizeze peste 500 de angajaţi şi să închidă linii întregi de producţie de medicamente, ceea ce a dus la dispariţia a peste 2.000 de medicamente cu preţuri accesibile de pe piaţă. Menţinerea actualului sistem va duce la intrarea în colaps a industriei locale producătoare exclusiv de medicamente generice şi va lipsi milioane de pacienţi de medicamente vitale", a adăugat Mihai.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România propune, totodată, implementarea imediată a unui calcul diferenţiat al taxei clawback.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.