Principesa Margareta, custodele coroanei, a reacţionat în legătură cu tragedia de la Caracal, subliniind că zeci de mii de femei şi fete din întreaga ţară trec anual prin experienţe pline de cruzime, atât acasă cât şi în spaţiul public, iar educţia, atât a tinerilor, cât şi a adulţilor este absolut necesară, pentru că discriminarea pe bază de gen este puternic înrădăcinată în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„De câteva săptămâni, suntem împreună martori la tragedia tinerelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu. Gândurile şi compasiunea noastră se îndreaptă către familiile îndurerate. Tragedia lor nu este, din nefericire, unică. Zeci de mii de femei şi fete din întreaga ţară trec anual prin experienţe pline de cruzime, atât acasă cât şi în spaţiul public, iar nenumărate altele se confruntă zilnic cu misoginismul şi cu discriminarea pe bază de gen. Atunci când semnalează abuzurile, multe dintre ele se lovesc de desconsiderarea victimei, cauzată atât de prejudecăţi, cât şi de sărăcia din sistemul care ar trebui să le ofere protecţie şi ajutor”, afirmă Principesa Margareta într-un mesaj distribuit pe Facebook.

Custodele coroanei condamnă cu fermitate violenţa de orice fel împotriva femeilor şi fetelor. „Ea nu face nicio cinste naţiunii noastre. Suntem încă la primii paşi în combaterea ei, iar pentru reuşită avem nevoie de consolidarea, în egală măsură, a sistemului de protecţie al statului şi a structurilor societăţii civile. Mai presus de toate, educaţia, nu doar a tinerilor, ci şi a adulţilor, este absolut necesară, atât pentru conştientizarea problemei, cât şi pentru deprinderea metodelor de prevenţie şi reacţie la violenţa din jurul nostru – nu doar să putem observa, ci şi să luăm atitudine”, se mai arată în mesaj.

Principesa aminteşte că Societatea Naţională de Cruce Roşie, pe care o conduce, alături de societăţile-surori din întreaga lume, oferă ajutor şi protecţie victimelor violenţelor prin proiecte specializate, prin programul universal de căutare a persoanelor dispărute şi transmiterea gratuită a mesajelor de Cruce Roşie (https://familylinks.icrc.org/). De asemenea, Fundaţia Regală Margareta a României, prin Fondul Special pentru Copii, contribuie la educarea tinerilor defavorizaţi pentru a-şi cunoaşte drepturile şi susţinerea şcolarizării lor, astfel încât să nu cadă pradă abandonului şcolar şi sărăciei.

„Familia mea şi cu mine avem şi alte iniţiative care promovează drepturile femeilor şi conştientizarea problemelor cu care acestea se confruntă în ţara noastră. În mod special, discriminarea pe bază de gen este puternic înrădăcinată în România, ca şi, din nefericire, în multe alte ţări ale lumii. Vă invit pe fiecare să vă alăturaţi acestui demers prin gesturi simple, dar profunde: să privim femeia de lângă noi aşa cum ne privim pe noi înşine; să reacţionăm atunci când credem că este victima unui abuz; să întrebăm atunci când credem că nu îi este bine. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, se încheie mesajul Principesei Margareta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.