Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a anunţat că zona din apropierea Cazinoului va fi modernizată, va fi realizată o nouă faleză lângă cea existentă şi va fi amplasată şi o roată ca la Londra care să ofere ocazia celor interesaţi să vadă de la înălţime procesul de restaurare a monumentului de istoric, dar şi zona portuară şi oraşul vechi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Făgădău a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, susţinută în Cazinoul din Constanţa, că acest monument va fi restaurat şi consolidat.

“Este o zi importantă pentru că astăzi se întâmplă ceea ce aşteptam cu toţii de mult. Cazinoul nostru, construit din a treia încercare, după trei guvernări locale, va fi în sfârşit consolidat şi restaurat din cea de-a patra încercare. Astăzi se încheie şirul de contestaţii, proceduri, lupte, asumări, neasumări şi cred că este o zi extrem de importantă nu doar pentru sutele de mii de constănţeni, ci şi pentru milioane de români”, a declarat primarul Constanţei.

El spune că firma care a câştigat licitaţia are la dispoziţie trei luni pentru realizarea proiectului tehnic, iar apoi alte 27 de luni pentru lucrări de consolidare şi restaurare. 

“De astăzi, intră în forţă ordinul de încerere a lucrărilor. Cel care a câştigat licitaţia are la dispoziţie trei luni pentru realizarea proiectului tehnic, de aici mai departe încă 27 de luni  pentru lucrările consolidare şi restaurare a Cazinoului nostru”, a afirmat Făgădău.

Primarul a spus că pe lângă lucrările la Cazinou, în această zonă vor fi realizate şi alte obiective, printre care o nouă faleză şi o roată ca la Londra.

“Vreau să vă anunţ ce se va întâmpla de jur împrejurul  Cazinoului pentru că lucrările de consolidare şi restaurare ţin strict de CNI. Dar ceea ce se întâmplă în afara Cazinoului ţine de municipalitate şi ţine şi de alte instituţii. Vă pot spune că tot anul acesta va începe consolidarea în această zonă a oraşului prin diguri şi o nouă faleză. Pot să vă spun că în această zonă veţi vedea undeva în jurul începerii sezonului estival, în jurul datei de 1 Mai, o roată ca la Londra care să ofere ocazia constănţenilor şi turiştilor să vadă procesul de restaurare a Cazinoului, dar şi portul, marea şi oraşul nostru vechi. Veţi vedea faleza aceasta îmbrăcată în mult mai multe plante şi flori decât a fost până acum. Începând de astăzi există internet gratuit pe toată faleza pentru constănţeni şi turişti”, a mai afirmat Decebal Făgădău.

Contractul pentru restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost semnat la sfârşitul lunii decembrie. În urma finalizării procedurii de achiziţie publică, asocierea Aedificia Carpaţi SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL a fost declarată câştigătoare, valoarea contractului fiind de 56.627.697,09 lei cu TVA. Durata contractuală de realizare a investiţiei este de 30 de luni (din care 3 luni dedicate activităţii de proiectare).

În cadrul contractului se vor executa lucrări de consolidare şi restaurare ale clădirii principale (S+P+1E+M, pod parţial şi rampă de acces către subsol), dar şi a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, reţele utilităţi, zid de apărare şi balustradă).

După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural şi de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii etc., astfel fiind pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau în ţara noastră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.