Primăria Sectorului 1 a anunţat luni, punerea în consultare publică a proiectului de transformare a Pieţei Amzei într-un hub cultural, urmând să fie amenajate zone pentru manifestaţii artistice, dar şi spaţii în care turiştii să poată gusta produse din gastronomia autohtonă. Piaţa va fi concesionată pe o perioadă de maxim 20 de ani, toate lucrările şi amenajările necesare urmând a fi realizate de către viitorul concesionar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Primăria Sectorului 1 a transmis printr-un comunicat de presă, că şi-a propus refuncţionalizarea Pieţei Amzei şi revitalizarea întregii zone adiacente pieţei după modelul implementat deja în marile capitale ale Europei. 
Astfel, administraţia locală a Sectorului 1 a anunţat elaborarea unui proiect de transformare a Pieţei Amzei într-un hub cultural şi un pol al gastronomiei autohtone pentru a o face atractivă atât pentru locuitorii Capitalei, cât şi pentru turiştii care vizitează Bucureştiul. 
“Aici vor fi amenajate zone pentru manifestaţiile culturale şi spaţii hub/co-working demne de zona centrală a unei capitale europene, precum şi spaţii în care turiştii să poată gusta tot ce are mai bun gastronomia autohtonă, după modelul Movenpick Marche sau Vapiano. Pentru a diversifica oferta de produse gastronomice autohtone atât în formă brută, cât şi în formă preparată, pe lângă funcţiunea de piaţă tradiţională existentă în prezent la Piaţa Amzei, trebuie amenajate aici şi restaurante, cafenele şi servicii de servire mâncare to go şi în format food-track”, a transmis Primăria Sectorului 1. 
Primarul Clotilde Armand a afirmat că fiecare capitală europeană are o zonă în care turiştii pot găsi produse culinare autohtone. 
"Refuncţionalizarea şi punerea în valoare a Pieţei Amzei şi a zonei adiacente, precum şi transformarea sa într-o zonă care să combine în mod fericit cultura şi gastronomia tradiţională este un proiect la care ţin foarte mult. Fiecare capitală europeană are cel puţin o zonă sau o piaţă în care turiştii pot găsi deliciile culinare autohtone, un spaţiu viu şi atractiv în care cultura şi distracţia de bună calitate să fie la ele acasă. Locuitorii Sectorului 1 şi Capitala României merită un astfel de spaţiu", a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Primăria a menţionat că în prezent Piaţa Amzei are o suprafaţă totală de 3.595,5 mp din care 2.675,4 mp suprafaţă construită. Regimul de înălţime al imobilului este de 2S+P+1E. De asemenea, clădirea dispune şi de o parcare subterană cu 49 de locuri.
“Clădirea actuală are o funcţionalitate redusă, iar din punctul de vedere al compartimentării nu mai corespunde cerinţelor actuale. Pentru revigorarea Pieţei Amzei, imobilul necesită lucrări de optimizare a parcării subterane, refacere a sistemelor PSI pentru obţinerea autorizaţiei ISU, etanşeizare şi reparare a zonelor de infiltraţii la subsoluri şi terase, reabilitare sau înlocuire a echipamentelor existente degradate etc”, a explicat Primăria Sectorului 1. 
Sursa citată menţionează că în acest scop, piaţa va fi concesionată pe o perioadă de maxim 20 de ani, toate lucrările/ amenajările necesare urmând a fi realizate de către viitorul concesionar, iar singura sursă de venituri a concesionarului va fi desfăşurarea de activităţi comerciale ca rezultat al prestării serviciilor de operare şi întreţinere a pieţei, precum şi din colectarea tarifelor din spaţiile închiriate.
Piaţa Amzei este una dintre cele mai vechi pieţe ale Capitalei, fiind înfiinţată în anul 1841. În anul 1872 au fost construite halele pieţei, după proiectul arhitectului Alexis Godillot. În perioada interbelică, în cadrul procesului de modernizare a Bucureştiului, s-a decis demolarea halelor din Piaţa Amzei, în locul acestora urmând să fie construită o clădire modernă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.