Primăria Capitalei anunţă, miercuri, că va lua în calcul posibilitatea de a construi din bugetul propriu noi chioşcuri pentru distribuitorii de presă, pentru ca aceştia să nu suporte „povara” cumpărării lor în timp foarte scurt, şi să plătească apoi în rate datoria la municipalitate sau să le închirieze. Primăria spune că va lansa un studiu prin care să identifice alte amplasamente pentru aceste chioşcuri pe domeniul public aflat în administrarea municipalităţii şi precizează că va face şi un concurs de soluţii privind un model unitar de chioşc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Înţelegem dorinţa primăriilor de sector de a reglementa modul în care se desfăşoară comerţul stradal, ceea ce corespunde ideii de descentralizare şi autonomie locală. În acelaşi timp, înţelegând dificultăţile cu care se confruntă agenţii economici care activează în zona difuzării de presă, Primăria Capitalei va demara un studiu în urma căruia să se identifice rapid noi amplasamente pentru chioşcuri de ziare şi produse conexe (cărţi, papetărie) pe domeniul public aflat în administrarea Municipalităţii şi un concurs de soluţii privind un model unitar de chioşc”, transmite Primăria Capitalei.

Municipalitatea precizează că va lua în calcul posibilitatea de a construi noile chioşcuri din fondurile proprii, iar apoi distribuitorii de presă să plătească în rate într-un anumit termen sau să închirieze chioşcurile de la Primărie, pentru ca aceştia să nu aibă o „povară imposibil de suportat” provocată de achiziţionarea în timp scurt a noilor chioşcuri.

„Pentru a nu se impune comercianţilor o povară imposibil de suportat generată de achiziţionarea într-un timp scurt a noilor chioşcuri, Primăria Capitalei analizează şi posibilitatea să îşi asume construcţia din fonduri proprii a acestora, agenţii economici având posibilitatea de a le plăti în rate într-un termen rezonabil, sau să închirieze respectivele chioşcuri”, afirmă Primăria Capitalei.

De asemenea, municipalitatea spune că va analiza posibilitatea modificării Legii 50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor, astfel încât să fie mărită suprafaţa pe care pot fi amplasate chioşcurile pe domeniul public fără autorizaţie de construire de la cinci metri pătraţi la 10-12 metri pătraţi.

Reprezentanţii Asociaţiei Difuzorilor de Presă (ADPR) din Bucureşti au ameninţat cu greva generală urmând ca la chioşcurile de presă din Capitală să nu mai fie vândute ziare, aceştia acuzându-l pe primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, că a refuzat să le înnoiască avizele de funcţionare şi că doreşte ”să îi scoată în afara legii”. La rândul ei, Primăria Sectorului 4 acuză asociaţia că expune neadevăruri şi precizează că toate solicitările acesteia au fost onorate în conformitate cu hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 aplicabile în cazul de faţă.

”Luni nu vor mai fi ziare la chioşcurile de presă din Capitală! Închidem 300 de puncte de difuzare a presei din Bucureşti! Suntem singura capitală din Europa unde nu se mai face difuzare a presei. Primarul sectorului 4 Daniel Băluţă doreşte cu orice preţ înlăturarea chioşcurilor de ziare de pe domeniul public. A refuzat să ne înnoiască avizele de funcţionare. Face totul intenţionat ca să ne scoată în afara legii.  Desfiinţarea chioşcurilor de presă înseamnă 1.500 de oameni lăsaţi fără locuri de muncă şi bucureştenii privaţi de un drept prevăzut în Constituţiei: dreptul la informaţie”, a anunţat ADPR printr-un comunicat de presă.

Primăria Sectorului 4 spune, însă, că asociaţia "a expus o serie de neadevăruri” menite să creeze o stare de nelinişte în rândul locuitorilor sectorului 4, precum şi în rândul editorilor şi patronilor instituţiilor de presă.

”Pentru o completă şi corectă informare a opiniei publice, dar mai ales pentru a evita manipularea locuitorilor sectorului 4,  Primăria Sectorului 4 face următoarele precizări cu privire la comunicatul Asociaţiei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti: dreptul la informaţie este un drept fundamental al populaţiei, iar Primăria Sectorului 4 îşi exprimă mâhnirea  legată de faptul că anumite persoane ale căror acţiuni au depăşit deja bariera agresivităţii, transformându-se rapid în violenţă,  îl folosesc  pentru a obţine foloase personale. În comunicatul mai sus menţionat  sunt expuse în spaţiul public o serie de neadevăruri menite să creeze o stare de nelinişte în rândul locuitorilor sectorului 4, precum şi în rândul editorilor şi patronilor instituţiilor de presă”, arată comunicatul primăriei.

Primăria a precizat că de la începutul anului şi până în prezent, au fost emise 73 de avize de amplasament privind punctele de difuzare a presei scrise, a cărţilor şi a produselor de papetărie, dintr-un număr total de 81 de solicitări. Restul de opt cereri existente se află încă în lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.