Primăria Capitalei transmite vineri că au fost iniţiate demersurile pentru desfiinţarea clădirii de birouri Cathedral Plaza, pentru identificarea modalităţilor de demolare şi costurilor urmând să fie făcută o nouă licitaţie publică, inclusă în Programul Anual al Achiziţiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucureşti. Precizările Primăriei Capitalei vin în contextul afirmaţiilor făcute de arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Ioan Robu, în opinia căruia primarul Capitalei, Gabriela Firea, "fuge de obligaţia de a da decizia de demolare” în cazul Cathedral Plaza, spunând că în această problemă nu s-a ajuns la niciun acord.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pentru continuarea demersurilor în vederea atribuirii unui contract de consultanţă în domeniul evaluării impactului asupra structurii imobilului Cathedral Plaza şi asupra siguranţei în exploatare, precum şi pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei, a fost inclusă în Programul Anual al Achiziţiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucureşti o nouă procedură de licitaţie publică. În bugetul pentru anul 2017 a fost alocată suma de 1 milion de lei”, explică municipalitatea.

Reprezentanţii primăriei precizează că au fost iniţiate demersurile pentru punerea în aplicare a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza, pentru identificarea modalităţilor de demolare şi a costurilor fiind demarate, în anii precedenţi, două proceduri de achiziţie publică, anulate, însă, prima pentru lipsa unor oferte conforme, iar cea de-a doua pentru că nu s-a prezentant nici un ofertant.

„Noua procedură urmează să fie publicată atât în SEAP (Serviciul electronic de achiziţii publice), cât şi în TED (Tenders Electronic Daily), versiunea on-line a „Suplimentului la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene" dedicat achiziţiilor publice europene pentru maximalizarea şanselor desemnării unui câştigător”, subliniază reprezentanţii primăriei.

Potrivit acestora, pe rolul instanţelor de judecată mai există şi alte litigii privind clădirea de birouri Cathedral Plaza, cercetările nefiind finalizate.

„Majoritatea dosarelor privind această speţă sunt suspendate până la soluţionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, ce are ca obiect cererea de chemare în judecată formulată de proprietarul construcţiei – S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. – prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucureşti să emită actul administrativ final reprezentat de Autorizaţia de Construire pentru intrarea în legalitate a construcţiei ”Cathedral Plaza”. Următorul termen de judecată va fi în data de 10.05.2017”, mai spune municipalitatea.

Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Ioan Robu a declarat, vineri, la Cluj, că, în opinia sa, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, "fuge de obligaţia de a da decizia de demolare” în cazul Cathedral Plaza, el explicând că în această problemă nu s-a ajuns la niciun acord.

Arhiepiscopul Ioan Robu a spus că există o hotărâre definitivă de demolare a imobilului, dar că în această problemă nimeni nu vrea să facă primul pas.

"Nu am ajuns la niciun acord comun. Avem decizia irevocabilă de dezmembrare a clădirii, însă, până în prezent, primarul general al Capitalei fuge de obligaţia pe care o are de a da decizia de demolare sau de dezmembrare a clădirii. Ştim că proprietarii sunt foarte puternici din punct de vedere economic, ceea ce nu se întâmplă cu biserica. Ei au influenţă deosebită asupra tuturor mediilor, şi politice, şi economice. Suntem acolo, avem dreptate, dar nu ni se dă. Există o hotărâre definitivă de demolare, de dezmembrare a clădirii, dar nimeni nu vrea să facă un pas înainte pentru a pune în practică legea, pentru a respecta legea”, a spus Ioan Robu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.